IX. IPA Balkanska konferenca v Romuniji

IPA sekcija Romunije je med 16. in 19. 3. 2024 v Sighethu Marmatiei na severu Romunije organizirala IX. IPA Balkansko konferenco.

Omenjene konference sva se udeležila podpredsednika IPA sekcije Slovenije Vinko OTOVIČ in Marjan PRAH-PODBORŠKI.

V Hotelu IZA v Sighetu Marmatietu, kamor sva prispela v popoldanskem času naju je sprejel član UO njihovega regionalnega kluba Ovidiu Gasparel. Zvečer smo imeli vsi udeleženci iz osmih držav, Slovenije, Romunije, Avstrije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Moldavije in Ukrajine, skupno večerjo v hotelski restavraciji.

V dopoldanskem času, 17. 10. je potekala otvoritev konference. Glavna tema konference pod naslovom Migracije v sedanjosti in prihodnosti v EU je bila zato tudi zelo primerna za to območje. Pokrajina Marmures leži na severu Romunije in meji v celoti z Ukrajino. Prikazali so nam varovanje »zelenega dela meje« in kako je v obdobju od ruske invazije na Ukrajino potekalo prehajanje čez mejni prehod, ki je tudi edini v tem delu pokrajine, kjer so lahko prehajali peš. Konferenco je otvoril predsednik IPA sekcije Romunije Mihai Tarartareanu. Preko videokonference pa nas je nagovoril in pozdravil mednarodni predsednik Martin Hoffmann, ki se žal zaradi drugih obveznosti konference ni mogel udeležiti. Glavni govornik je bil direktor mejne policije. Sledilo je še več govornikov. V popoldanskem času smo obiskali mejni prehod med Romunijo in Ukrajino. Nato pa smo si ob povratku ogledali še nekdanji zapor za nasprotnike nekdanjega političnega režima, kjer je sedaj muzej.

Naslednji dan pa smo si ogledali še samostan Barsana, ki ga imajo v upravljanju nune. Po ogledu smo imeli kosilo na prostem v idilični vasici, narejeni iz lesenih ličnih hišic, v kateri vidiš »naravno pralnico«, kjer s speljano vodo v tolmune naravno perejo preproge, žganjekuho, mlin za mletje moke, kuhinjo na prostem in še več bi lahko naštevali.
Ob povratku v hotel je sledila še ena znamenitost, svetovno znano pokopališče »Veselo pokopališče« v Sapanti, ki je postala turistična atrakcija.

Zvečer so organizatorji pripravili zaključno slovesnost. Večer je bil popestren z njihovo izvirno etno glasbo. Sledilo je nekaj krajših nagovorov predsednika IPA sekcije Romunije in organizatorjev ter tradicionalna izmenjava daril. V večernih urah smo imeli druženje s predstavniki posameznih sekcij in gostitelji, kjer sva srečala kar nekaj prijateljev iz prejšnjih srečanjih, navezala pa sva tudi nove stike.

Naslednji dan, 19. 10. 2024, po zajtrku smo se prisrčno pozdravili, zaželeli vsem vse dobro do naslednjega srečanja ter odpotovala domov.

Vtisi so bili zelo dobri. IPA sekcija Romunija se je izkazala za dobre gostitelje.

SERVO PER AMIKECO!

Vinko Otovič in
Marjan Prah Podborški