SKUPŠČINA IPA SEKCIJE BOSNE IN HERCEGOVINE

Na povabilo IPA Bosne in Hercegovine sva se v imenu IPA sekcije Slovenije  udeležila redne skupščine IPA  sekcije Bosne in Hercegovine, ki je potekala med 12. in 14. majem v Livnu. Skupščine so se udeležile še povabljene IPA delegacije iz  Srbije, Hrvaške, Črne gore in Makedonije. Po 7 urah vožnje sva  prispela v mesto Livno, mesto ima  približno 12.000 prebivalcov, ukvarja pa se z zelo velikim upadom prebivalstva zaradi selitev v tujino, predvsem v Nemčijo in Avstrijo.

Gostitelj je za nas pripravil namestitev v hotelu Park, kjer je bil uradni sprejem ob 20.00, tam nas je pozdravil in nagovoril predsednik IPA sekcije Bosne in Hercegovine Miro Sučić. Med večerjo so potekali različni pogovori med gosti predvsem o IPI in drugih aktualnih temah.

Naslednji dan je bila ob 10.30 svečana otvoritev redne skupščine IPA BIH v konferenčni dvorani hotela Park v Livnu. Po IPA himni in državni himni Bosne in Hercegovine je imel predsednik sekcije Miro Sučić pozdravni govor, kjer je pozdravil vse prisotne delegate iz BIH, župana mesta oz. načelnika mesta Livno Luko Čelana ter ravnatelja Policije in goste iz tujine. Po govorih je bila opravljena izmenjava daril, kjer je generalni sekretar IPA sekcije Slovenije Istvan Lipnik pozdravil prisotne ter jim zaželel uspešno delo na skupščini in pri samem delu v IPI, član UO Mesiček pa je dal skupaj s predsednikom sekcije BIH in hrvaškim predstavnikom intervju za lokalno televizijo in radio. Potem pa so delegati začeli s skupščino, ki je trajala do 14.00.

Po kosilu so nas gostitelji odpeljali v lokalno cerkev in frančiškanski  muzej Gorica, kjer imajo arheološko razstavo, med drugim imajo razstavljene kamnite sekire, stare 4500 let, ter lepo ohranjen keltski grob, star 3500 let. Razstavljeno imajo tudi dela enega najbolj pomembnih bosanskohercegovskih  slikarjev  Gabrijela Jurkića (1886–1974), ki je zadnja leta skupaj z ženo živel v omenjenem samostanu. Ogledali smo si tudi razstavo njihovega znanega še živečega slikarja Ivico Vlašića, spoznali smo ga lahko spoznali v živo, kar je bila sreča, saj zelo veliko razstavlja in potuje.

Za logističen del in spremljevalni program je bil zadolžen lokalni klub IPA Hercegbosanska, ki je za nas poleg ogleda frančiškanskega  muzeja Gorica pripravil še ogled divjih konjev, ki živijo na nadmorski višini 1250 metrov. Imajo približno 500 konjev, ki so jih domačini pustili v divjini po uvedbi mehanizacije. Konji so zakonsko zaščiteni ter omenjeni tudi v prispevkih revije Nacional Geographic.

Zvečer je bila svečana večerja v bližnji restavraciji Bacchus, kjer je predsednik sekcije še enkrat pozdravil vse prisotne, prav tako pa je delegatom podelil priznanja. Pred večerjo je potekal krajši kulturni program. Zjutraj po zajtrku sva se pozdravila z domačini in ostalimi delegacijami ter se odpravila proti domu.

Istvan LIPNIK  in Robert  MESIČEK