25. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial 2018

Letošnjega 25. Pohoda razuma, volje in moči – Brajnikov memorial 2018, ki je potekal v petek in soboto, 15. in 16. junija 2018, se je udeležilo 21 ekip pripadnic in pripadnikov policije, vojske, uprave za zaščito in reševanje, gorskih reševalcev in IPA kluba Ljubljana. Letošnji  Brajnik je bil res nekaj posebnega, ne samo da je bil fizično med najtežjimi v zadnjih nekaj letih, ampak je imel težo predvsem v simboličnem pomenu. Organizacijski odbor Brajnikovega memoriala – ŠD 92 Bled je v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj, Generalno policijsko upravo, Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje letošnjo preizkušnjo uma in telesa začrtal na podobni trasi, kot so jo pred 25 leti izkusili prvi udeleženci preizkusa, ki si ga je takrat zamislil idejni ustanovitelj policist Mitja Brajnik in ga udejanjil z isto mislečimi kolegi.

Pohod razuma, volje in moči je edinstvena dvodnevna športna preizkušnja, na kateri tekmovalci že skoraj z nadčloveškimi napori v različnih športnih panogah spoznavajo sebe in svoje kolege v ekipi. V teh izjemnih pogojih se udeleženci kalijo in med seboj tkejo močne vezi, ki se z večletno udeležbo samo še utrdijo in postanejo nepozabne, neuničljive.

Člani ekipe IPA kluba Ljubljana se Brajnikovega memoriala udeležujemo že več kot eno desetletje in vsako leto si želimo, da ne bi bilo zadnje, zato nam organizator že nekaj zadnjih let nameni posebno pozornost in nas nagradi z odličjem kot najstarejša ekipa. S svojo vztrajnostjo, trmo in željo da zmoremo, želimo dokazati mlajšim, da leta niso ovira ampak da je motiv v prijateljstvu, zaupanju in pomoči drug drugemu. In prav te vrline so vtkane v geslu našega kluba »Servo per Amikeco – Služiti prijateljstvu«.

V teh dveh posebnih dnevih smo se člani IPA kluba Ljubljana Skinder Damjan, Oblak Emil, Bartelj Dušan in Vereš Janez spopadli z vprašanjem ali zmoremo?!  In smo si na cilju, ko smo tekmovalno traso zaznamovali z znojem v plavanju, veslanju, gorskem kolesarjenju, pohodu čez gore in hribčke, teku po vročem asfaltu, bredenju mrzle Save, premagovanju ovir na poti, streljanju z malokalibrsko puško, s preizkusom znanja v splošni razgledanosti in prve pomoči, po 18 urah miganja rekli ZMOREMO!

Bartelj Dušan