Ljubitelji astronomije vabljeni na ogled redkega astronomskega pojava v Slovenijo

Prehod Merkurja preko sončeve ploskve je zelo redek nebesni pojav, ki si ga lahko ogledamo le s pomočjo primernega teleskopa. Člani IPA kluba Štajerska vas 11. novembra 2019 vabijo, da si ga ogledate skupaj z njimi na Ptuju. Dogodek bo vodil član IPA kluba Marko Vidovič, s katerim smo se pogovarjali sredi priprav na ta, za ljubitelje astronomije, pomemben dan.

Za kakšen astronomski pojav gre? Zakaj je nekaj posebnega?

Prehod Merkurja preko sončeve ploskve je zelo redek nebesni pojav, ki se pripeti vsakih nekaj deset let. Zadnjega smo opazovali maja 2016, prav tako na ptujskem gradu. V bistvu je vsak mrk, bodisi sončev, lunin, Venerin ali ta Merkurjev, nekaj posebnega, saj se pripetijo tako redko.

Kje se ga bo dalo najbolje videti? Kaj pa doma? In drugje po Evropi?

Ta pojav bo viden iz cele Evrope, najbolje na višje ležečih lokacijah, ker je sonce v tem času zelo nizko na jugu. Izbrati moramo torej lokacijo, ki je dokaj visoko in nam omogoča pogled na sonce vse do njegovega zahoda. Iz naših krajev bomo lahko opazovali samo začetek prehoda Merkurja, ki bo ob 13.35 uri, pa vse do sredine prehoda, ki bo ob 16.19 uri, sonce pa žal zaide že ob 16.22.

Kako si lahko varno ogledamo ta astronomski pojav?

Vsak pogled v sonce brez ustreznih filtrov, še posebej, če se uporablja teleskop ali daljnogled, lahko povzroči oslepitev. Žal se ta dogodek s prostim očesom ali daljnogledom ne bo dal videti, ker je Merkur pri prečkanju diska sonca, enostavno premajhen. Prehod se torej dal spremljati le s pomočjo teleskopa, ki ponudi veliko povečavo in seveda z uporabo ustreznega filtra za varno opazovanje.

Kdaj si ga bomo lahko spet ogledali, če ga zamudimo?

Če zamudimo ta dogodek, ali nam vreme ne bo naklonjeno, se bo naslednji prehod Merkurja pripetil šele 13.11.2032, naslednji prehod Venere preko sonca pa bo daljnega 2117.

Kateri podobni nebesni pojav pa sledi temu?

Naslednji zanimiv nebesni pojav se bo pripetil 28. novembra 2019, ob 9.31, ko bo luna zakrila Jupiter.