Obiskal nas je nemški kolega

V mesecu juliju je v Rogaški Slatini z družino dopustoval Philipp Kurz, ki je član IPA Sekcije Nemčije. V nemški sekciji je vodja oddelka za mlade člane, v policiji pa inštruktor v mestu Munster.

Na podlagi obvestila, da si želi ogledati Ljubljano in se seznaniti z delom ter izobraževanjem v slovenski policiji, smo se s Philippom srečali v ponedeljek 27. 7. 2020.

Izhodiščna točka tovrstnih srečanj je IPA soba na Trdinovi 4. Po uvodnem razgovoru, smo se najprej odpeljali na PP Ljubljana Bežigrad, kjer sta nas sprejela komandir PP in pomočnik za področje kaznivih dejanj. V medsebojnem razgovoru smo ugotovili, da je delo policistov v Sloveniji in Nemčiji zelo podobno. Problematika s katero se ukvarjamo je skupna. Sledil je ogled prostorov PP, pred odhodom pa izmenjava simboličnih daril in fotografiranje.

Na poti proti Policijski akademiji smo se ustavili na PPP Ljubljana. Sprejel nas je komandir, v družbi katerega si je Philipp ogledal vozni park PPP, obenem pa še vodni top. Ob prihodu v PA nas je sprejela vodja oddelka za logistično podporo, ki je pred tem vrsto let sodelovala pri izobraževanju v PA. Philippu je tako naš sistem izobraževanja za policista bil zelo podrobno predstavljen. Sledil je ogled prostorov (telovadnice, zaprtega strelišča, šole ). Po ogledu prostorov PA, si je Philipp ogledal še muzej Policije in park spomina. Pred zaključkom obiska, nas je sprejel direktor PA, ki je Philippu predstavil organizacijsko strukturo PA. Pred odhodom iz PA je sledila izmenjava simboličnih daril in fotografiranje.

Po kosilu je sledil ogled znamenitosti Stare Ljubljane. Dan nam je hitro minil. Razšli smo se z obljubo, da se še srečamo.