IPA kolesarski izlet Cerknica 2022

V soboto, 21. maja 2022, smo se člani kolesarsko tekaške sekcije IPA klub Ljubljana in nekaj naših domačih simpatizerjev podali s kolesi po čudovitih poteh notranjskega regijskega parka.

Izhodišče za osedlanje naših konjičkov na dveh kolesih je bilo pri kmetiji odprtih vrat Levar v Dolenjemu jezeru, kjer nas je kot že nekaj let lepo sprejel Stanislav Šajn predsednik IPA klub Postojna. Ob kavici dobrodošlici smo se sladkali še s češnjami iz Ajdovščine, ki jih je posebej za nas natrgala kolesarka Mateja, ki se nam je letos prvič pridružila. Predno smo se podali na pot, je sledilo še obvezno skupinsko fotografiranje, ki pa je kot vedno trajalo in trajalo, kot da bi se kolesarski zvezdniki nastavljali fotografom na velikih kolesarskih dirkah.

Kolesarska pot nas je vodila ob Cerkniškem jezeru skozi vasi Otok in Laze pri Gorenjem jezeru ter nas v prijetni senci gozda pripeljala do gradu Snežnik. Tu ob tem lepotcu smo lahko malce zadihali, si pretegnili od makadamske poti prašne noge in pozdravili naše kolege iz kluba, ki so prišli na izlet in ogled gradu. Naslednji postanek smo si zaslužili po dobrih desetih asfaltnih kilometrih pri starem mlinu ob izviru Velikega Obirha. Že sam pogled na hladno in čisto vodo je marsikoga osvežil, nas nekatere pogumne, ki smo se kasneje po zaključku kolesarjenja namočili, pa predramil vsako celico v telesu. Tukaj nam je naš gostitelj Stane namenil nekaj poučnih razlag o povodju reke Ljubljanice, kajti Mali in Veliki Obrh sta dejansko njeni izvorni reki, ki kasneje svojo strugo rišeta v podzemeljskem svetu in vmes nekajkrat spet na površju vse tja do Ljubljane.

Neverjetno kako hitro čas beži in treba se je bilo obrniti nazaj proti Dolenjem jezeru. Tokrat smo jo odbrzeli bolj naravnost proti jezeru po bolj prometnih cestah in ko so se nam že začeli glasno oglašati trebuščki, ko so nekaterim že skoraj pošle moči, se nam nariše nasmeh ob pogledu na kmetijo Levar. Po dobrih 40 kilometrih in skoraj 400 metrov višincev smo si zaslužili domačih dobrot, ki so nam jih pripravili gostitelji.

Ob analizi kolesarskega dneva smo si bili enotnega mnenja, da je v drugi polovici meseca maja malce pozno narediti prve kolesarke kilometre. Ena izkušnja več za drugo leto, ko ponovimo obisk na Notranjskem.

Dušan Bartel