Obisk Portugalske in bivanje v IPA hiši Algarve – Loulé

Konec junija sva se z ženo, z avtomobilom, odpravila na tri tedensko popotovanje, kjer sva po prevoženih skoraj 3500 kilometrih prispela v mestece Loulé na Portugalskem.

Po predhodnem dogovoru s predsednikom sveta delegacije IPA Južna Portugalska Fernandom Palmo sva se nastanila v IPA hiši Algarve. Loulé je pristno Portugalsko mesto, kjer je domačnost in prijaznost domačinov moč čutiti v zraku. V preteklosti je bil pomembno mavrsko mesto (8.–12. stoletje) in ostanke te severnoafriške dediščine je mogoče videti po vsem mestu. To vključuje izkopanine pod gradom, zvonik Matriz de São Clemente, Torre da Vela in na novo odkrita islamska kopališča. Tudi ob vstopu v IPA hišo Algarve, ki se nahaja v starem mestnem jedru, le malo stran od njihove znamenite tržnice (Mercado Municipal de Loulé), sva se takoj počutila prijetno.

V hiši se v prvem nadstropju nahaja 7 dvoposteljnih sob z ločeno kopalnico. V pritličju hiše se nahaja večji predprostor z nameščenimi udobnimi stoli za kramljanje ob kavici, pisarniškimi prostori IPA, večjim prostorom za druženje, ki je obenem tudi majhen muzej različnih predmetov iz službenega in zasebnega življenja članov IPA združenja (našitki, zastavice, kape, uniforme, pokali, plakete ipd.). Presenetilo me je, da med zelo velikim številom teh predmetov nisem našel niti enega slovenskega.

Prav tako v pritličju se, v podaljšku opisanega prostora, nahaja prostor z velbanim stropom, nameščenimi mizami in stoli ter točilnim pultom z vsemi aparati, ki je namenjen sproščujočim aktivnostim obiskovalcem navedene hiše. Nato je v podaljšku tega prostora še večja, dobro opremljena kuhinja z jedilnico, kjer je nameščena velika miza. Iz tega prostora se lahko uporabniki napotijo na veliko dvorišče, v kolikor želijo pa po stopnicah tudi na teraso.



Ob sprehodu po mestu Loulé se ne počutiš kot tujec, ljudje so prijazni, pripravljeni so kramljati, v kolikor rabiš pomoč ti poskušajo pomagati. Tako kot velika večina Portugalcev. Mlajši prebivalci razumejo in v veliki večini govorijo angleščino, kljub temu pa so naju občasno pri sporazumevanju bolele roke, vendar so bili vztrajni in nama včasih v Portugalščini kakšno stvar razlagali po več minut in nama želeli pomagati, tako dolgo, da sva razumela kaj nama želijo povedati.

Loulé se nahaja na križišču pomembnih prometnih poti na jugu Portugalske. Do najbližjega večjega obmorskega mesta Quarteira je 13 km. Na tem delu Portugalske se nahajajo tudi najlepše plaže, značilnost vseh pa so kilometri vročega peska in stalen veter, ter nekoliko večji valovi. Nekatere so dostopne samo iz morja ali preko pečin. Midva sva obiskala Praia do Ancão, do katere se pride po lepo urejenih poteh in se nahaja znotraj naravnega sistema lagun Ria Formosa.

Naslednji dan sva se osebno oglasila pri predsedniku sveta delegacije IPA Južna Portugalska Fernandu Palmi in ga obiskala na njegovem delovnem mestu v mestu Faro, ki se nahaja približno 17 km jugovzhodno od Loula. Najprej sva prejela prijeten sprejem s strani našega stanovskega kolega pred vhodom v zaprto območje Policije, nato pa bila pospremljena do pisarne gospoda Fernanda. Na srečanju sva si izmenjala insignije – našitke, saj sem ob prihodu v IPA hišo in pregledu velikega števila razstavljenih insignij opazil, da slovenskih nimajo. V pogovoru nama je zaupal, da sva prva Slovenca v njihovi hiši. Poudaril je, da smo člani IPA združenja kolegi in da si moramo pomagati – tako je deloval tudi sam in bil vedno na voljo. Ob odhodu s srečanja si je zaželel, da bi gostili še več kolegov iz Slovenije.

Nato sva se odpeljala do mesta Portimao, kjer sva se po predhodni rezervaciji udeležila izleta s čolnom in sicer do obmorskih jam Benagil (Benagil Caves). Sam izlet traja približno 4 ure in je vreden vsakega centa.

V popoldanskem času sva se zapeljala še na najbolj jugozahodno točko v Evropi, na rtu Svetega Vincenca (Farol do Cabo de São Vicente). Pogled s pečin ti jemlje dih, skorajda orkanski veter pa sapo. Nič čudnega, da so že davno nazaj ta isti veter znali tudi izkoristiti za poganjanje mlinov na veter. Prav tako se v neposredni bližini nahaja lepa in dostopna plaža (Praia do Beliche).

Po skoraj 8000 kilometrih z avtomobilom in več kot 200 kilometrih, ki sva jih na poti opravila z raziskovanjem znamenitosti Italije, Francije, Andore, Španije in Portugalske, sva se v Slovenijo vrnila polna prelepih vtisov.

SERVO PER AMIKECO … je slogan, ki so ga portugalski kolegi v popolnosti izpolnili.

Dejan Ravš