13. nacionalni kongres IPA sekcije Severna Makedonija

IPA Severna Makedonija je v času med 25. in 28. januarjem 2024 organizirala 13. nacionalni kongres njihove IPA sekcije. Na kongres so zraven predstavnikov svoj regionalnih klubov oz. regij, povabili tudi delegacije IPA sekcij Albanije, Avstrije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Hrvaške, Romunije in Slovenije.

V imenu IPA sekcije Slovenije sta se 13. nacionalnega kongresa IPA sekcije severna Makedonija udeležila Robert Mesiček, podpredsednik IPA sekcije Slovenija in Miran Šadl, predsednik IPA kluba Štajerska.

Prvi dan kongresa, v četrtek, 25. 1. 2024, so se tuji udeleženci zbrali na skupni večerji, na kateri pa slovenska predstavnika nista sodelovala, saj sta v hotel, zaradi poznega leta, prispela šele v petek, 26. 1. 2024 okoli 3.15 ure.

Drugi dan kongresa, v petek, 25. 1. 2024, so organizatorji za vse tuje udeležence kongresa organizirali ogled prazgodovinskega koliščarskega naselja v zalivu kosti na Ohridskem jezeru, ki je dejansko muzej na vodi.

Sledil je obisk in ogled srednjeveškega samostana svetega Nauma, ki leži na JV delu Ohridskega jezera, tik ob meji z Albanijo. Sveti Naum Ohridski , ki je samostan ustanovil je pokopan v tamkajšnji cerkvi.

Popoldan je bil namenjen dvostranskim srečanjem IPA sekcij, druženju in spoznavanju mesta Ohrid, drugi dan kongresa pa se je zaključil s svečano večerjo. Vrhunec tega dogodka je bil svečan podpis sporazuma, s katerim sta se pobratila kluba IPA Skopje iz severne Makedonije in IPA Limassol iz Cipra. Svečana večerja je bila tudi priložnost za izmenjavo daril z domačini in gostujočimi IPA sekcijami.

Tretji dan kongresa, sobota, 27. 1. 2024, je bil namenjen skupščini IPA sekcije Severna Makedonija. Po svečani otvoritvi, uvodnih pozdravih udeležencev skupščine in obveznem skupinskem fotografiranju, so domačini nadaljevali s skupščino, tuji delegati pa smo se odpravili na ogled vasi Vevčani, ki leži tik ob meji z Albanijo, SZ od Ohridskega jezera. Vevčani so turistično zelo obiskani zaradi znamenitih Vevčanskih vrelcev, najbolj znanih vrelcev v Severni Makedoniji. Izvori se nahajajo ob vznožju Jablaniškega pogorja.

Po padcu komunizma so Vevčani, da bi v vas privabili več turizma, izglasovali ustanovitev samostojne republike. Kmalu je bila ustanovljena “Republika Vevčani”. Kot del samooklicane “Neodvisne republike Vevčani”, razglašene leta 2002, je bil ustvarjen “Vevčanski ličnik” kot spominska valuta za to območje. “Ličnici” (množina) so na voljo v apoenih po 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 in 1.000. V Vevčanih je možno po ceni 5 EUR kupiti tudi Vevčanski potni list.

Popoldan je bil ponovno namenjen dvostranskim srečanjem IPA sekcij, druženju in obisku mesta Ohrid, zaključil pa se je z gala večerjo.

Zadnji dan kongresa, nedelja, 28. 1. 2024, je bila namenjena še zadnjim dogovorom o bodočem sodelovanju in prijateljevanju med IPA klubi širom Evrope ter povratku domov.

SERVO PER AMIKECO!

Miran Šadl
predsednik IPA kluba Štajerska