V nedeljo 5. maja bomo lahko opazovali meteorski roj Eta Akvaridov

Skupina za astronomijo Kasiopeja, ki deluje znotraj IPA kluba Štajerska obvešča in vabi!

Meteogram Norveškega meteorološkega inštituta (meteogram je računalniška avtomatska napoved vremena, ki je bazirana na prognostičnem modelu – https://www.yr.no/en/forecast/graph/2-3197322/Slovenia/Ptuj/Kr%C4%8Devina%20pri%20Vurbergu) ARSO in AccuWeather napovedujejo, da bo v nedeljo 5. 5. 2024 zjutraj noč jasna. Tako bomo lahko priča zanimivemu dogajanju na nočnem nebu. Če se bomo ozrli v nebo nekaj ur pred zoro bomo lahko na nebu videli nebesne utrinke. Meteorji so posledica delcev, ki vstopijo v atmosfero Zemlje z izredno veliko hitrostjo, okrog 66 kilometrov na sekundo (ali okrog 237000 km/h). Manjši delci zaradi trenja pri gibanju skozi zrak izparijo. Večji delci pa pustijo svetlo sled, ki dokaj hitro izgine. Večina delcev razpade v zraku in nikoli ne dosežejo površine Zemlje.

V nedeljo zjutraj bomo lahko videli meteorski roj Eta Akvaridov. Eta Akvaridi razsvetljujejo nočno nebo vsako leto, konec aprila in v začetku maja. Njihov vrhunec bo v noči na 5. maj, ko bo na nebu videti največje število utrinkov. Čeprav utrinkov ne bo toliko, kot »ob solzah Svetega Lovrenca« (drugo ime za meteorski roj Perzeidov, okrog 12 avgusta 2024), lahko pri meteorskem roju Eta Akvaridov pričakujemo okoli 30 utrinkov na uro.

Utrinki Eta Akvaridov so dobili ime po ozvezdju Vodnarja (latinsko Aquarius) oziroma najsvetlejši zvezdi tega ozvezdja Eti Vodnarja (Eta Aquarii). Zvezda Eta Vodnarja je blizu radianta, tega meteorskega roja. Radiant je v astronomiji točka na nebu iz katere navidezno izvirajo meteorji. Opazovalec lahko vidi utrinke kjerkoli na nebu, vendar, če podaljšamo smeri njihovega gibanja nazaj, vidimo, da izhajajo iz te točke. Pomembno je, da je radiant nad obzorjem, saj ko leži pod obzorjem, se vidi zelo malo meteorjev. Po izračunih spletnega portala Heavens-Above ozvezdje Vodnarja prihaja nad obzorje po 3. uri zjutraj 5.5.2024.

Kako najti ozvezdje Vodnarja?

Ozvezdje Vodnarja boste 5.5.2024 ob 4:00 našli malo nad obzorjem na jugovzhodnem nebu (na azimutu 105°). Pomagate si lahko tako, da poiščete planet Saturn, ki se bo 5.5.2024 ob 4:00 nahajal v ozvezdju Vodnarja in bo 3° visoko nad obzorjem.

Opazovanje meteorskega roja Eta Akvaridov bo v tem času (5.5.2024 ob 4. uri) nekoliko oteževala svetloba, saj bo takrat začetek navtičnega mraka, ko bo Sonce le še dobrih 12° pod obzorjem (vzhod Sonca ob 5:36) in Luna, ki bo tik pred vzhodom ob 4:17.

Eta Akvaridi so meteorski roj, ki je povezan s Halleyjevim kometom in ga vidimo ko Zemlja pristane v tirnici Halleyjevega kometa. Njegovo tirnico Zemlja prečka tudi v oktobru, ko vidimo meteorski roj imenovan Orionidi. Halleyjev komet potrebuje približno 76 let, da opravi pot okolici Sonca, zaradi česar bo z Zemlje naslednjič viden šele leta 2061.

Kako opazovati meteorski roj Eta Akvaridov?

Za ogled Eta Akvaridov poiščite kraj, ki je daleč stran od mestnih luči. Pripravite si vrtni stol ter lezite na hrbet z nogami, obrnjenimi proti vzhodu, in poiščite ozvezdje Vodnarja. Po približno 30 minutah v temi se bodo vaše oči prilagodile in boste utrinke videli bolje. Bodite potrpežljivi in štejte utrinke.

SERVO PER AMIKECO!

Albin Gradišnik