Planinski pohod članov IPA kluba Štajerska na Sinjal

In tako je prišel končno pričakovani četrtek 16.maj. V trdi temi malo pred 3 uro zjutraj smo se pričeli zbirati pohodniki IPA kluba Štajerska. Naš načrt? Osvojiti najvišji vrh Hrvaške, Sinjal. Seveda kot po navadi ničesar ne poteka brez kakšnih zapletov. Naš prijatelj je spet nekaj pozabil, tako da se je bilo potrebno ponovno čakati. Ampak v prijetni družbi in smeha je tudi to minilo hitro.

Po dobrih 5 ur vožnje, smo prispeli na parkirišče v naselju Glavaš, kjer je ena izmed več izhodiščnih točk za vzpon na vrh Sinjala. Po krajšem počitku od vožnje, smo se v lepem sončnem vremenu okrepčali in se napotili v smeri vrha. Pot nas je vodila mimo trdnjave Glavaš, naravnega zbirališča vode do zavetišča za pohodnike, kjer smo mislili da smo na vrhu. Vendar ob pogledu na smerokaze smo ugotovili, da nas čaka še dobra ura hoje po kamniti stezi. Vreme se je iz prelepega sončnega prelevilo v vetrovno, hladno in megleno, tako da smo bili prisiljeni si obleči anorake in druga topla oblačila. Zaradi megle na poti do vrha na nekaterih mestih se nismo niti med seboj videli. Dobro da so po nekaterih delih vidne markacije in količki, ki označujejo pot. Na poti smo naleteli sicer na zelo lep razgled, katerega je za seboj pustil požar, ki je bil pred leti. Na tleh so bili ostanki dreves, kateri so spominjali na rogovje jelenov.

Tako smo po dobrih 4 urah hoje le prispeli na vrh. Na vrhu nas je čakalo zelo slabo in hladno vreme. Zaradi megle pa je bil sicer prečudovit razgled na okolico zakrit, tako da užitka v razgledu nismo imeli. Na vrhu nismo bili sami, tako da smo združili moči s pohodniki iz Češke in naredili nekaj slikic ter izmenjali nekaj besed.

Pot nas je vodila nazaj do zavetišča, kjer smo se preoblekli in malo okrepčali s hrano in vitamini ter nadaljevali do izhodišča.

Nekateri izmed nas smo bili že dodobra potrebni kave, katero smo zaradi spanja med vožnjo izpustili. Zaradi tega smo stopili v stik s podpredsednikom IPA RK Šibensko – Kninska, g. Saša Komesarevičem, s katerim smo bili pred kratkem v navezi in se dogovorili za srečanje v naselju Brodarica zraven mesta Šibenik. Na kraj smo se spoznali še z g. Damirjem Maksimovičem, predsednikom RK IPA Šibensko -Kninska in drugimi člani. Ob prijetnem vzdušju in kavici smo izmenjali izkušnje, se dodobra spoznali in se dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

Pot smo nadaljevali do Stare Drage blizu Rogoznice, kjer nas je čakala večerja in druženje pri našem prijatelju, članu UO IPA Štajerska g. Danilu Steinmanu, kateri se je skupaj s starši potrudil za trde in tekoče dobrote.

Naslednji dan smo si ogledali Rogoznico z marino in Zmajevim očesom, nato pa nadaljevali s sproščanjem mišic (celega človeka) v morju. Po poznem kosilu smo se napotili v smeri izhodišča in v Maribor prispeli v večernih urah.

Tako smo pričeli z uresničevanjem našega načrta, da osvojimo vse vrhov nekdanje skupne države. Triglav smo že, sedaj Sinjal. Čakajo nas še 4.

V kratkem sledi načrt. Upam da nas bo naslednjič več.

Servo per amikeco!

Tome Petreski