30. nacionalni kongres IPA sekcije Slovaška

Na povabilo IPA sekcije Slovaška, sva se Iztok Ferk in Ferdo Abraham, kot predstavnika IPA sekcije Slovenija, udeležila 30. nacionalnega kongresa IPA sekcije Slovaška, ki je potekal v Bratislavi, v času med 6. in 9. junijem 2024.

Proti Slovaški sva se odpravila v četrtek, 6. junija ob 10. uri. Državno mejo sva prestopila ob 11. uri na nekdanjem mejnem prehodu Radelj in prišla na cilj, hotel Saffron Bratislava ob 15.58 uri.

Pred hotelom so naju sprejeli predsednik IPA Slovaške Jan Ignatak, blagajnik Richrad Kadnar in podpredsednik Peter Dulih. Po besedah predsednika bo uradni sprejem po nastanitvi in večerji; ob spoznavnem druženju vseh predstavnikov vabljenih držav. Poleg IPA Slovenije so na kongres povabili še IPA sekcije Ciper, Češko, Črno Goro, Hrvaško, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Šri Lanko in Veliko Britanijo.

Večerja in družabno spoznavni večer članov delegacij je bil v prostorih hotela Saffron, Predsednik IPA Slovaške, g. Jan Ignatak nas je pozdravil v imenu IPA Slovaške in predstavil sekretarja, g. Miloslava Ivico in predsednika NO, Henricha Klačanskega. Po pozdravnem govoru in obvezni zdravici, so nam vsem izročili darila in majico. Le to so na prosili, da jo v petek, 7. junija 2024 imamo oblečeno na celodnevnem izletu. Predsedniku, blagajniku, sekretarju in predsedniku NO sva izročila skromna darila; stekleničko žganja z znakom IPA Slovenija RK Koroška, rokovnik IPA Koroška in pisalo z lučko.

Vsi prisotni so druženje ob tem poudarili, da je ekipa IPA Slovenije na IPA igrah zmagovalka v disciplini prijateljstva in druženja.

Petek, 7. junija 2024. Z odhodom ob 9.30 uri iz hotela Saffron je bil organiziran vodeni ogled Muzeja policije Slovaške republike, ki je kot edini specializirani objekt te vrste v Slovaški republiki. Razdeljen je na tri glavne dele:
– zgodovina, nastanek in razvoj varnostnih sil na Slovaškem do leta 1989
– izvor in sedanja dejavnost slovaške policije
– tematski del, posvečen kriminologiji, prometni policiji, Interpolu in mednarodnemu sodelovanju.

V sklepnem delu muzeja je uprizorjeno prizorišče zločina.

Po ogledu muzeja smo se odpeljali do katedrale Sv. Michaela zavetnika policistov. V objektu so podobe svetnikov ki niso le zavetniki policistov, vojakov in drugih varnostnih služb, temveč govori o verstvu in sožitju.

Sledil je obisk vrtnega centra v lasti donatorja IPA Slovaške. Ob sprejemu tradicionalna pogostitev z žganjem, kruhom in soljo, nakar nas je gostitelj seznanil s projektom ZELENA IPA, katere glavni pokrovitelj je na Slovaškem.

Sledila je vožnja do kraja Modra-Kralova, kjer smo v vaškem gostišču Heštera imeli kosilo.

Vožnja do Časte in ogled gradu Červený Kameň , ki je eden najbolje ohranjenih gradov na Slovaškem. Grad se ponaša za takratni čas dobrim obrambnim sistemom in masivnimi bastijoni (gradnja ki omogoča branjenje bočnih strani). Začetek gradnje je bil v 13 stoletju, sedanjo podobo je dobil v 18 stoletju. Razstavljeni so predmeti iz 31 vil in 2 samostanov. Za ogled je odprt od leta 1945.

Po ogledu Muzeja smo se odpeljali do kraja Smolenice in posestva Čelovine, kjer iz medu proizvajajo vino, pivo in okrasne predmete. V kraju Horne Orešany smo si ogledali vinsko klet Vino DIOUS. Klet je bila v preteklosti v lasti lastnikov gradu Červený Kamen. Danes tu pridelajo okoli 50.000 l vina. Druženje ob degustaciji in prigrizkih. Povratek v hotel ob 22.08 uri.

Sobota 8. junija 2024. Ob 08.00 uri odhod do naselja Rača, Policijske akademije, kjer je potekal uradni 30. kongres IPA Slovaške. Sama prireditev je potekala v precej “vojaškem” slogu. Nenapovedano (bili pa so vabljeni) so se začetka kongresa udeležili visoki predstavniki Policije in specialne enote, kar je sam dnevni red močno spremenilo.

Skupinska fotografija vabljenih IPA sekcij in vodstva Slovaške policije

Po začetnem uvodu, igranje himne Slovaške in IPA, so sledili govori domačih gostov, podelitev priznanj in uradno fotografiranje vseh udeležencev kongresa. Pozdravni govor nas udeležencev, ki je bil dogovorjen za čas po podelitvi priznanj IPA Slovaške, so “odpovedali”.

 

Oder z zastavami Slovaške, IPA in držav vabljenih IPA sekcij

 

Skupinska fotografija vseh udeležencev kongresa in gostov

Medtem, ko je potekal 30. kongres IPA Slovaške, smo gostje imeli organiziran vodeni ogled z vlakom po mestu Bratislava, kosilo in nato še vožnja z najstarejšim električnim tramvajem (63 let).

Uradni svečani del praznovanja 30 letnice IPA Slovaške se je ob 18:30 uri pričel v veliki kongresni dvorani hotela Saffron. Proslave in večerje se je udeležila prva sekretarka Ministrstva za notranje zadeve, ga. Lucia Kurilovska. Po pozdravnem govoru predsednika IPA Slovaška, Jana Ignatka in govoru prve sekretarke MNZ, so podelili IPA priznanja športnikom udeležencem IPA iger v Romuniji.

Poimensko, glede na abecedni vrstni red IPA Sekcije, so nas nato poklicali pred zbrane, izročili osebno spominsko pismo in priložnostno darilo za IPA Sekcijo.

Podelitev osebnih spominskih pisem in darila za IPA Slovenija

Sledil je 1,5 ure dolg kulturni program s prikazom tradicionalnih plesov Slovaške. Izredno zanimivo in lepo za videti.

Po uradnem programu je sledila večerja in druženje. Darilo naše sekcije sva predsedniku uspela vročiti ob 22.05 uri (vse in za vse je bilo neuradno).

SERVO PER AMIKECO!

Iztok Ferk