PRAZNOVANJE 25. OBLETNICE IPA SEKCIJE POLJSKE

Med 26. in 29. 10. 2017 je IPA sekcija Poljske organizirala praznovanje ob 25. obletnici v kraju Lublin na vzhodu Poljske.

V četrtek, 26. 10., sem odpotoval z letalom iz Brnika v Varšavo, od tam pa naprej z vlakom v 180 km oddaljen Lublin. Tu sta me sprejela sekretar in podpredsednik IPA sekcije Poljske ter me odpeljala v hotel, kjer so bili nameščeni tudi drugi gosti, delegati in predstavniki tujih držav, in sicer z Madžarske, iz Romunije, Rusije, Latvije, Srbije, Cipra, Irske, Grčije, Avstrije, Češke in Slovenije.

Naslednje dan smo se pozdravili tudi z ostalimi prisotnimi člani UO IPA sekcije Poljske na čelu s predsednikom Fryderykom Orepkom in gosti iz drugih držav, ki pa sem jih sem v večini že poznal. Program so zaradi zelo slabega vremena spremenili in je delegacija UO IPA sekcije Poljske sama položila cvetje k spomeniku padlim policistom med drugo svetovno vojno, mi pa smo se odpeljali z avtobusom v Majdanek na ogled v muzej prirejeno nacistično taborišče med drugo svetovno vojno. Popoldne smo si ogledali še ostale zgodovinske znamenitosti v mestu Lublin. Še posebej pa tamkajšnji grad in stari del mesta.

Sobota je bila namenjena svečanemu delu druženja. Dopoldne smo odšli peš iz hotela do sedeža policijskega poveljstva Lublin. V dvorani so bili že zbrani tudi drugi udeleženci svečane akademije. Prisotni so bili vsi nekdanji predsedniki IPA sekcije Poljske, delegati posameznih IPA regionalnih klubov s Poljske ter lokalno vodstvo policije in lokalne samouprave. Poleg direktorja policije s Poveljstva Lublin je bil prisoten tudi poveljnik poljske mejne policije general Marek Lapinski. Pred pričetkom kulturnega programa so zaigrali obe himni, nato pa je sledil bogat kulturni program, potem pa še nekaj krajših govorov vodstva policije, predsednika IPA sekcije Poljske in občine Lublin. Ob tej priložnosti so bila izročena priznanja posameznim članom IPA sekcije Poljske. Na koncu svečane akademije je sledila še izmenjava daril.

Zvečer smo imeli v dvorani hotela svečano večerjo, kjer se je predsednik IPA sekcije Poljske Fryderyk Orepuk zahvalil za udeležbo na svečanosti ob njihovem 25-letnem delovanju.

Zadnji dan, v nedeljo, 29. 10. 2017, se nas je večina zbrala še na zajtrku, nato pa smo se poslovali ter odpotovali proti domu.

 

Vinko Otovič