TRADICIONALNI 27. MEDNARODNI IPA PLANINSKI DNEVI

IPA RK Gorenjska je med 14. in 16. septembrom 2018 organizirala že 27. tradicionalni planinski dan za vse članice in člane, njihove simpatizerje ter prijatelje IPA. Obenem pa je bil ta planinski pohod namenjen tudi ostalim predstavnikom Alpe–Adria.

Predstavniki IPE iz Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške in Srbije so prispeli v Hotel Ramada Resort v Kranjski Gori že dan prej, v četrtek zvečer. V petek, 14. 9. 2018, smo v dopoldanskem času izvedli srečanje županov, vodstvenih delavcev policije in IPE v NC Planica, kjer so si z zanimanjem ogledali prikaz dela s službenimi psi policije. Zvečer smo jih odpeljali v Casino Korona v Kranjski Gori, kjer smo na kubanskem večeru poslušali kubansko glasbo in pokušali raznovrstne kubanskih jedi.

Naslednji dan je bil planinsko obarvan, saj se je zbrala množična udeležba pohodnikov iz že prej omenjenih petih držav. Skupaj nas je bilo 54. V jutranjih urah smo se zbrali pri Valvazorjevemu domu pod Stolom, kjer nas je sprejel župan občine Žirovnica Leopold Pogačar, ki je tudi dolgoletni član IPA. Po krajši predstavitvi občine Žirovnica in nagovoru udeležencem smo se razdelili v dve skupini. Tudi tokrat je planinski pohod potekal po dveh variantah, in sicer pohod na Stol 2236 m in pohod na Ajdno 1170 m.

Trinajst udeležencev se je odločilo za težji pohod na Stol, najvišji vrh Karavank, od koder je čudovit razgled v dolino. Tudi tokrat je bilo tako, čeprav je nekaj meglic oviralo popoln razgled v dolino. Kljub zahtevni pohodni turi je večini uspelo doseči vrh, nekateri prej, nekateri nekoliko kasneje. Pa kljub temu so bili vsi uspešni.

Ostali smo se podali na lažjo pot na Ajdno, kjer smo si ogledali znane arheološke najdbe iz 6. stoletja. Na Ajdni je bila postavljena prva krščanska cerkev na Slovenskem. Poleg cerkve so obnovljene še ostale najdbe, zavarovane so s streho, ki preprečuje uničevanje obnove.

Okoli 15.30 ure smo se vrnili do parkirnega prostora pred Valvazorjevim domom, kjer smo ob enolončnici in harmoniki zaključili prijetno druženje.

Vinko Otovič

Predsednik IPA RK Gorenjska