Redna skupščina IPA sekcije BIH v Laktaših

V mestu Laktaši je, od 21. 6. do 23. 6. 2019, potekala redna skupščina IPA sekcije BIH. Zaradi odstopne izjave predsednika IPA sekcije BIH, je poleg rednih točk dnevnega reda tokratna skupščina vsebovala tudi volitve za novega predsednika sekcije. Delegacijo IPA sekcije Slovenije sta sestavljala podpredsednik Mihael Burilov in zapisnikar Bruno Ipavec.

Po programu je bil predviden prihod tujih delegacij v popoldanskih urah. Zaradi običajne čakalne dobe na hrvaško – bosanski meji (več kot ena ura), sva v Laktaše (hotel Terme Laktaši), prispela okoli 18.00 ure. Po nastanitvi v sobe je ob 20.00 uri sledila dobrodošlica z večerjo s člani UO IPA sekcije BIH. Vabilu za udeležbo na skupščini so se s prisotnimi predstavniki odzvale IPA sekcija Črne Gore, Hrvaške in Srbije.

V soboto, 22.6.2019 z začetkom ob 11. uri se je začela svečana otvoritev skupščine v hotelski dvorani. Ob zaključku svečane otvoritve je bila izvedena izmenjava daril. Predstavniki tujih sekcij smo odšli ogled znamenitosti mesta in okolice.

Prva znamenitost, ki nam je bila izčrpno predstavljena so bile Terme Laktaši, v sklopu katerih se nahaja tudi hotel, v katerem so nas nastanili. Ogled se je nadaljeval z ogledom novejše pravoslavne cerkve. Zatem smo se z avtobusom odpeljali na ogled nasada vinske trte s predstavitvijo posebnosti proizvodnje vina, ki izhaja že iz časov, ko so te kraje naseljevali Italijani. Po pokušini vin, smo se odpeljali v kmetijski obrat, kjer izdelujejo sir trapist po receptu patrov in naj bi bil še danes velika skrivnost. Seveda je sledila tudi pokušina tega sira in domačega piva.

Po ogledu znamenitosti, je sledilo kosilo v hotelu in prosti program. Zaključek sobotnega dne je bila svečana večerja z delegati posameznih klubov iz BIH in predstavniki tujih delegacij. Ta čas smo si lahko izmenjali kontaktne podatke in se dogovorili za sodelovanje v naprej.

V nedeljo, 23.6.2019, sva se po zajtrku zahvalila za prijetno druženje in poslovila od vseh prisotnih. Ob odhodu sva novemu predsedniku IPA sekcije BIH Aleksandru GRČIĆ čestitala in mu zaželela uspešno delo v imenu IPA sekcije Slovenije.

Mihael Burilov in Bruno Ipavec