2 pokala, 6 medalj in skupno 7. mesto na IPA igrah 2022

Člani IPA Sekcije Slovenija smo se med  8. in 13. majem 2022 udeležili 2. svetovnih IPA iger 2022, ki jih je zelo uspešno gostila IPA Sekcija Črna gora.

Na  igrah so potekala tekmovanja v šestih športih disciplinah, in sicer so v mestu Bar potekala tekmovanja v dvoranskem nogometu, ulični košarki, odbojki na mivki, namiznem tenisu in v atletiki ter v Podgorici streljanje z zračno pištolo.

Med 23 udeleženimi IPA sekcijami je našo sekcijo zastopalo 18 tekmovalcev, ki smo nastopili v štirih disciplinah ter dosegli zelo lepe rezultate in osvojili odlično 7. mesto med 28. moškimi ekipami. Prav tako pa smo predstavniki IPA Sekcije Slovenije tekom iger pustili zelo dober vtis, saj nam je organizator kot edini sekciji podelil pokal za Fair play.

Še zlasti so se rezultatsko izkazali igralci namiznega tenisa, kjer je Andrej Godec v posamezni konkurenci osvojil odlično 2. mesto. Srebrni medalji pa je dodal še bronasto medaljo v ekipni konkurenci, kjer so v ekipi z njim še nastopili Silvo Slaček, Darko Fijavž, Marjan Mencigar in Slavko Pavlin. Ekipa je tako osvojila odlično 3. mesto, za kar so prejeli medalje in pokal.

Naši igralci dvoranskega nogometa so se najprej v skupinskem delu pomerili z ekipo IPA Hrvaška, kjer je bil rezultat neodločen 0 : 0, naslednjo tekmo smo odigrali z ekipo IPA Poljska in jo premagali s 4 : 0, sledila je tekma z IPA BiH, ki se je prav tako končala z neodločenim rezultatom 0 : 0. Zadnjo tekmo v skupinskem delu smo odigrali z ekipo IPA Izrael in jo premagali z rezultatom 1 : 0 ter se uvrstili med 8 najboljših ekip na tekmovanju. Višjo uvrstitev pa nam je preprečila športna sreča in ekipa IPA Češke republike, ki se je po zmagi z 1 : 3 uvrstila med 4 najboljše. V ekipi v dvoranskega nogometa so nastopili Tomaž Doberšek, Aleš Bogatin, Vesko Černoša, Matej Sironič, Marko Dobaja in kot rezervi Matej Kraner in Andrej Debelak. Tako so nogometaši osvojili od 5. – 8. mesto med 20. prijavljenimi ekipami.

S strelsko konkurenco se je pomeril Dušan Marat, ki je osvojil zelo solidno 39. mesto v posamični konkurenci.

V zelo vročem vremenu je potekalo tekmovanje v teku na 5.000 m, kjer je nastopilo sedem tekačev iz naše sekciji, ki so nastopili v dveh ekipah in posamezno. V ekipnem tekmovanju je prva ekipa osvojila 5. mesto in druga ekipa 7. mesto. V absolutni konkurenci je bil najbolje uvrščen Andrej Debelak, ki je v zelo močni konkurenci s časom 17:41 osvojil odlično 8. mesto absolutno in 4. mesto v svoji starostni kategoriji. Matej Kraner je bil 20. absolutno in 7. v kategoriji, Karl Petelinšek je bil 23. absolutno in 9. v kategoriji, Jože Zrnko je bil 42. absolutno in 15. v kategoriji, Mihael Burilov je bil 44. absolutno in 6. v kategoriji, Dušan Bartelj je bil 45. absolutno in  7.  v kategoriji, Emil Oblak je osvojil 64. mesto absolutno in 9. v kategoriji.

Na 2. IPA igre 2022 ali tako imenovano IPA olimpijado bo spominjal oljčni nasad, ki smo ga zasadili vodje delegacij, in sicer vsaka država udeleženka ima svojo oljko ob sprehajalni poti mimo stadiona proti morju.

Vsa pohvala in čestitke organizatorju za uspešno izpeljane igre, saj se zavedamo, da je bila izvedba takšnega športnega dogodka kar zajeten zalogaj. Še posebej je bila zelo lepa otvoritvena slovesnost, ki je bila na stadionu z mimohodom tekmovalcev vseh udeleženih sekcij mimo polne tribune gostov. Slovesnost sta popestrila padalca, ki sta na stadionu pristala z zastavo države gostiteljice in zastavo IPA iger. V času iger so bili organizirani izleti, ki so se jih udeležil tudi naši člani.

Na koncu bi se želel še zahvaliti Nogometni zvezi Slovenije, Atletski zvezi Slovenije in Slovenski turistični organizaciji za pomoč pri naši udeležbi na igrah.

Posebna zahvala pa velja članom naše sekcije, ki so našli čas in energijo ter se udeležili IPA iger 2022 ter srčno zastopali našo sekcijo in državo.

Čestitkam tekmovalcem in članom ekipe se pridružuje tudi predsednik IPA Slovenije Jože Senica.

Karl Petelinšek, UO IPA Sekcija Slovenija