IPA klub Ljubljana na raftingu na Uni

Na vabilo IPA UNSKO-SANSKOG KANTONA BIHAĆ na rafting po reki Uni smo se odzvali trije, vodne avanture željni udeleženci (Daniel z ženo in Pavel). Sam dogodek je potekal med 20. in 22 majem 2022. Na vabilo se je odzvalo 26 regionalnih IPA klubov iz osmih držav (Bosna in Hercegovina, Slovenija, Srbija, Hrvaška, Bolgarija, Črna gora, Makedonija in Švedska). Po prihodu v Bihać, nas je pred hotelom Rekič, kjer smo bili nastanjeni, pozdravil gostitelj gospod Šero Družić, predsednik IPA USK. Seznanil nas je s programom aktivnosti ter nam razdelil kartončke udeležencev in majice.

Predsednik IPA USK Šero Družić in predstavnik IPA Ljubljana Daniel Jug.

 

Kasneje se je pridružila še ekipa IPA Štajerske, ki jo je vodil Miran Šadl in skupaj smo predstavljali Slovenijo.

Naslednji dan smo se zbrali pred hotelom. Organizator nas je z dvema avtobusoma odpeljal v center mesta Bihać, kjer smo se sprehodili po mestnih ulicah. Ogledali smo si stolp Svetega Antona, v daljavi pa uzrli mošejo Fehtija. Ustavili smo se na obrežju reke Une v mestnem parku. Pot smo ndaljevali z avtobusi do lokalnega gostišča, kjer so nam skuhali pravo bosansko kavo, udeleženke pa so bile povabljene na plovbo z ladjico po tamkajšnjem jezeru.  Posebna ponudba za udeleženke je bila panoramska plovba po jezeru.

Po prijetnem druženju smo se odpeljali do točke (Kostelski buk) ob reki Uni, kjer so nas čakali čolni za spust po reki. Dobili smo zaščitne jopiče, copate ter vesla, vodnik čolna pa nam je pokazal, kje naj zasedemo mesto v čolnu. V “slovenskem” čolnu sta se nam pridružila dva predstavnika IPA Hrvaške iz Splita. Čakalo nas je 11 km razburljive vožnje po reki.

Razigrani in željni vodne avanture smo se spustili po brzicah reke. Kjer je bila reka mirna smo uživali ob pogledu na neokrnjeno naravo ter ptice, ki so našle zavetje na bregovih reke. Veliko je bilo rac, ki so se že privadile vrveža ljudi, saj so nas iz svojih gnezd mirno opazovale. Po nekaj kilometrih živahne vožnje smo se ustavili, saj nam je organizator pripravil piknik. Okrepčali smo se z golažom in jedmi z žara, nato pa ponovno prijeli za vesla. Veseli, razigrani, pa tudi malo utrujeni smo uspešno dosegli cilj.

Dan smo nadaljevali z ogledom starega gradu Ostrožac, nato pa se vrnili v hotel. Po kratkem počitku je sledila slovesna večerja s podelitvijo zahval ter izmenjavo daril. Nagovoril nas je gospod Šero Družić, predsednik IPA USK ter se vsem zahvalil za udeležbo. Vse udeležence je pozdravil tudi Nermin Kljajić, minister za notranje zadeve USK.

Organizator je vsem predstavnikom IPA klubov izročil plaketo in spominski znak, predstavnik IPA Ljubljana pa je organizatorju izročil sliko mesta Ljubljane ter simbolna darila za vse, ki so pomagali pri organizaciji.

Organizacija s strani predstavnikov IPA USK je bila odlično organizirana in izvedena. Udeleženci smo se polni dobrih vtisov in novih znanstev vrnili domov.

 

SERVO PER AMIKECO

Daniel Jug

 

Besedilo: Daniel Jug

Fotografije: Darja Jug