Srečanje s predstavniki IPA Postojna

Po dveh koronskih letih je Upravnemu odboru IPA Ljubljana končno uspelo izvesti delovno in družabno srečanje s predstavniki IPA kluba Postojna, kar je bilo tudi načrtovano v programih aktivnosti kluba za omenjena obdobja.

Tako smo se v petek, 20.5.2022 zbrali v hotelu »Rakov Škocjan« in se takoj peš pod vodstvom izkušenega vodnika – predsednika IPA Postojna Stanislava Šajna po makadamskih in gozdnih poteh opravili na ogled naravnih znamenitosti čudovite kraške doline, katera je dobila ime po Sv. Kocijanu in katerega razvaline cerkve smo si tudi ogledali. Ustavili smo se pri najbolj zanimivih točkah doline: izvir reka Rak, Kotliči, Mali in Veliki naravni most, Zelške jame in Tkalca jama. Čeprav je bil ogled najavljen kot lažji sprehod, smo se v hotel vrnili precej utrujeni, žejni in lačni. V hotelu nas je že čakala večerja, kateri se je pridružil tudi Dušan Kaplan, domačin z Blok, naš nekdanji sodelavec v kadetski šoli v Tacnu, sicer pa ljudski vremenar in ljubitelj ljudskega izročila. Iz rokava je stresal in nam zaupal nekaj starih vremenskih ljudskih modrosti iz vremenske pratike. Večer je minil kot bi mignil.

V soboto po zajtrku smo se odpeljali do gradu Snežnik, enega najlepših gradov v Sloveniji, kjer nam je grajska vodička pričarala vzdušje in življenje na gradu pred stopetdesetimi leti. Sprehodili smo se tudi po lepo urejenem grajskem parku in se srečali z našimi kolegi kolesarji, ki so bili na kolesarskem izletu po Notranjskem. Na priporočilu našega gostitelja Staneta Šajna smo se odpeljali še do stare žage v vasici Vrhnika pri Ložu, kjer je izvir Velikega Obrha, enega od vodotokov reke sedmih imen – Ljubljanice. Bližal se je čas kosila in odpeljali smo se v vas Dolenje Jezero na kmetijo odprtih vrat »Levar«, kjer so nas postregli z odlično domačo hrano. Po kosilu smo odšli v bližnji muzej, kjer je z unikatnim modelom – živo maketo prikazan vodni sistem delovanja Cerkniškega jezera. Ob strokovni razlagi avtorja nam je bilo prikazano kako voda priteče v Cerkniško jezero in ga napolni ter kako v sušnih mesecih presahne v podzemlje. Ogledali smo si tudi zbirko orodij in pripomočkov, ki so pomagali domačinom pri življenju ob nepredvidljivem jezeru. Pred večerjo smo opravili delovno-družabno srečanje s predstavniki upravnega odbora IPA Postojna. Pogovor je potekal v smislu konstruktivnega sodelovanja obeh klubov.  Z obiskom butalske delegacije so nam večer  popestrili člani Pustnega društva Cerknica. Pustni Lojz, butalski župan in butalski policaj so nam obudili zgodno Frana Milčinskega o Butalskem policaju in razbojniku Cefizlju. Za višek kulturnega večera pa so poskrbeli člani pevskega zbora Dragonarji generala Maistra, z repertoarjem vojaških in domoljubnih pesmi iz obdobja od konca 1. svetovne vojne in pesmi, ki jih je napisan general Rudolf Maister. Poleg odličnega petja je zbor poseben tudi zaradi nošenja zgodovinskih uniform štajersko-koroško-kranjskega konjeniškega polka številka 5. To je bil res en lep večer.

 

Za zaključek smo se v nedeljo odpeljali v Park vojaške zgodovine v Pivki, ki se nahaja v kompleksu nekdanje italijanske in pozneje vojašnice JLA.  Z velikim zanimanjem smo si ogledali eksponate oklepnih in drugih vojaških vozil, letal in seveda podmornico, ki je bila tudi za vse nas prava atrakcija. Z obujanjem spominov smo si ogledali tudi paviljon Pot v samostojnost v kateri je poudarek na osamosvojitveni vojni leta 1991. Čudovit vikend smo zaključili s kosilom na kmetiji odprtih vrat »Smrekarjeva domačija« v vasi Grobišče nedaleč od Postojne. Ob slovesu smo se od srca zahvalili gostitelju predsedniku IPA Postojna Stanislavu Šajnu.

Franci Debeljak