Predsednik IPA Slovenije na svetovnem IPA kongresu

Predsednik IPA Slovenije Jože Senica se te dni udeležuje svetovnega IPA kongresa v Španiji.

Kongres se je začel z otvoritveno slovesnostjo, prvi dan so udeleženci spoznavali različne dejavnosti v okviru sekcij, med drugim je IEC predstavil tudi pobudo glede spominske plakete za vse žrtve Covid-19. Kongres je zaznamovalo tudi sprejetje albanske sekcije kot polnopravne člane v mednarodno policijsko združenje. Na kongresu so, glede na vojno v Ukrajini, udeleženci odobrili podaljšanje začasnega suspenza ruske sekcije. Beseda je tekla tudi o humanitarni pomoč Ukrajini, IPA sekcija Slovenija je sicer sredstva v ta namen že donirala. S sprejetjem poročil članov izvršnega odbora so udeleženci potrdili njihovo deo in jim izkazali nadaljnje zaupanje.

Drugi dan kongresa je beseda sprva tekla o uporabi uradnega jezika. Strinjali so se, da bo na naslednjem kongresu uradni jezik angleščina, kar bo pomenilo tudi več privarčevanih finančnih sredstev. Potrjena je bila odločitev o sodelovanju pravnega sodelavca, sprejeta potreba po pripravi strategije dela IEB, potrjen nov logotip IPA, ki ga je predlagala Nemija ter odločili, da bodo naslednje IPA igre 2024 v Romuniji, naslednji svetovni kongres pa v Atenah.

Srečanje je potekalo v dobrem vzdušju, zlasti po dveletnem premoru zaradi epidemije.  Posebej pa je navdušila novica, da je prvo nagrado za najboljšo fotografijo v kategoriji policijske vsebine prejel član IPA Slovenije.