30 let dobrega dela IPA kluba Nova Gorica

Upravni odbor IPA kluba Nova Gorica je odločil, da se ob 30. letnici ustanovitve IPA kluba Nova Gorica med 5. in 7. majem 2023 organizira tridnevno druženje s svečano akademijo, ki bi moralo biti že leta 2022, vendar je zaradi znanih epidemioloških razmer ni bilo mogoče izvesti.

V petek popoldne sta tuje delegacije pričakala predsednik IPA kluba Nova Gorica Marko Terbovšek in sekretar kluba Alojz Žerak. Ob prihodu so se gosti namestili v Hotelu Kogoj v Bukovici. Druženje se je nadaljevalo z večerjo na posestvu – kmetiji Ferjančič na Planini nad Ajdovščino.

Sobota je bila najprej namenjena spoznavanju ter ogledu znamenitosti Goriške in Goriških Brd. Ogledali so si Trg Evrope v Novi Gorici na katerem je Slovenija praznovala vstop v EU 1. maja 2004. Prisotni so imeli priložnost spoznati IPA prijatelje in varnostne organe iz Italije, ki so prispeli na kraj v uniformah in s službenimi vozili. Pot je nadaljevala v Ceglo v Goriških Brdih k družina Kristančič – Movia. Predstavili so svojo vinogradniško kmetijo, pridelavo vin in penine z degustacijo in prigrizkom. Sledil je ogled vasi Šmartno in razglednega stolpa Gonjače, ki omogoča čudovit pogled Goriških Brd s širšo okolico. Iz Goriških Brd smo se vrnili v Gostilno Kogoj v Bilje, ker so pripravili kosilo. Po kosilo so imeli člani tujih delegacij prost termin, ki so ga lahko zapolnili po lastni želji do odhoda na svečano akademijo v dvorec Zemono – Gostilna pri Lojzetu v Vipavo.

Sekstet trobil policijskega orkestra slovenske policije je z igranjem himne Republike Slovenije Zdravljica in IPA oznanil pričetek svečane akademije na kateri se je zbralo več kot sto domačih in tujih gostov, prijateljev in članov IPA. V nadaljevanju je z igranjem zimzelenih melodij popestril in obogatil program svečane akademije.

Svečane akademije so se udeležile IPA delegacije iz Slovenije; (IPA Koper, IPA Celje, IPA Ljubljane, IPA Štajerske, IPA Gorenjske in IPA sekcija Slovenija) in tujine; Italije (IPA Gorizia 21. delegacija Venezia Giulia, IPA Monfalcone 21. delegacija Venezia Giulia in IPA Trieste 21. delegcija Venezia Giulia), Madžarske (IPA Szolnok), Slovaške (IPA Dunajska Streda), Bosne in Hercegovin (IPA Doboj in IPA Banja Luka), Črne Gore (IPA Regija Jug – podregija Bar), Srbije (IPA Kruševac in IPA Niš) in Makedonije (IPA Tikveš Povardarie). Svojo odsotnost je opravičil Jure Bačar direktor Finančnega Urada Nova Gorica ter IPA Klub Videm, IPA klub Prilep, IPA Istra in pobrateni IPA klub Podunavlje in ob tem izrekli pisne čestitke ob jubileju.

Voditeljica svečane akademije je v kratkem povzetku predstavila ustanovitelja IPA Arthurja Troopa, nastanek mednarodne policijske zveze IPA, nastanek IPA Sekcije Slovenija in IPA RK Nova Gorica. Doma in v tujini je vodstvo kluba in člani aktivno delovala, širilo ideje in cilje IPA organizacije na športnem, kulturnem, strokovnem in humanitarnem področju. Med drugim so navezali pristne stike s posamezniki in IPA klubi iz tujine, kar je vodilo s tremi IPA klubi v podpis listine o pobratenju (IPA klub Smederevo, sedaj Podunavlje, leta 1999, IPA klub Doboj, leta2014 in IPA REGIJA JUG Podregija BAR, leta 2018).

Začetki aktivnosti povezanih z ustanavljanjem IPA kluba Nova Gorica segajo v obdobje konec osemdesetih let, ko sta Jakob Čeferin takratni vodja sektorja za mejne zadeve in tujce v inšpektoratu milice Uprave za notranje zadeve Nova Gorica in Branko Sterle, komandir Postaje mejne milice Nova Gorica v Rožni Dolini v okviru čezmejnega sodelovanja vzpostavila stike z italijanskim IPA klubom iz Gorizie, ki mu je predsedoval Michele Totaro. Z njegovo in pomočjo Giorgia Salamona predsednika 21. regionalnega združenja IPA Furlanije – Italije je, poleg Avstrijske, pridobila podporo italijanske Sekcije pri vključevanju IPA Sekcije Slovenije v mednarodno IPA organizacijo.

V začetku leta 1992 je bil ustanovljen iniciativni odbor s ciljem ustanoviti IPA RK Primorska. Sestal se je na prvi seji 27. marca. 1992. Sestavljen je bil iz prvih pobudnikov za ustanovitev IPA kluba iz treh Uprav za notranje zadeve Nova Gorica, Koper in Postojna. IPA RK Primorska je bil ustanovljen na ustanovni skupščini 29. maja 1992 na Lokvah nad Novo Gorico. Do razdružitve IPA kluba Primorske je prišlo 2. marca 1996 z ustanovitvijo IPA RK Koper in Postojna, kasneje pa se je na skupščini 19. 4. 1996 na Lokvah iz IPA RK Primorska preimenoval v IPA RK Nova Gorica.

Udeležence svečane akademije je nagovoril predsednik IPA kluba Marko Terbovšek, v nadaljevanju pa so pozdrave in čestitke izrekli podpredsednik IPA Sekcije Slovenije Vinko Otovič, direktor policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar, predsednik društva veteranov SEVER Severno Primorske Angel Vidmar, vodja Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Oddelek Nova Gorica Magda Jakoš in predstavnik občine Vipava dr. Danijel Skočaj.

Z minuto molka smo počastili spomin ustanovitelju IPA Arturju Troopu, pokojnim članom ustanovitelja IPA Primorska Neviju Kristanu, Srečku Remžgarju ter ostalim preminulim članicam in članom IPA kluba.

Na svečani akademiji se je ustanovnim članom podelila »Spominska listina IPA kluba Nova Gorica«, ki so jo prejeli člani iniciativnega odbora za ustanovitev IPA Primorska Jakob Čeferin idejni vodja in predsednik iniciativnega odbora ter člani Milovan Ipavec, Dušan Simčič, Branko Sterle, Milojka Vodičar, Josip Žugelj, Branka Mavser in Milan Marinšek. Člani prvega upravnega odbora Zvezdan Božič, Iztok Štucin, Janez Godeša in Amelija Prinčič. Dosedanji predsedniki IPA kluba Primorske in Nova Gorica Jakob Čeferin prvi predsednik IPA Primorske, Borut Eržen, Ivan Ambrožič in Bruno Ipavec.

Bronasti znak IPA Slovenija so prejeli Primož Artač, Saša Bajec, Tomaž Rutar, Andrej Sterle, Tanja Turnšek in Roman Žunič. Srebrni znak IPA Slovenija sta prejela Tomaž Furlan in Simon Justin. Zlati znak IPA Slovenija je prejel Tomaž Kavčič Chef Gostilne pri Lojzetu, imetnik Michelinove zvezdice in gostitelj svečane akademije. V imenu prejemnikov priznanj se je za prejeta priznanja zahvalil prvi predsednik IPA kluba Jakob Čeferin.

Pred zaključkom svečane akademije sta prejela zahvali IPA kluba Nova Gorica voditeljica Nataša Nardin in vodja trobilnega kvinteta Marko Novak.

Po zaključku svečane akademije je sledila svečana večerja pod taktirko Chefa Tomaža Kavčiča. Med svečano večerjo so si delegacije z gostiteljem izmenjale darila. Gostitelj je delegacijam in predstavnikom služb poleg darila izročil posebno zahvalo. Na koncu je sledil še razrez torte. Za prijetno počutje sta z glasbo na svečani večerji poskrbela Janko in Valentina Zorn.

V nedeljo dopoldne je sledil še pozdrav, slovo in želja po srečni vrnitvi na poti domov članom tujih delegacij.

SERVO PER AMIKECO!

Alojz Žerak