IPA klub Gorenjska na izletu v Dalmacijo

Agencija Levanta je za letošnjo jesen imela v ponudbi izlet v Dalmacijo. Ker se nam je zdel zanimiv, smo ga ponudili tudi ostalemu članstvu IPA kluba Gorenjska. Tako smo se pridružili še nekaterim stalnim izletnikom in se v petek, 29. septembra, v zgodnjih jutranjih urah odpravili na tridnevni izlet.

Z udobnim avtobusom turistične agencije, ki vsako leto poskrbi za prijetno in predvsem varno vožnjo, smo se odpeljali proti Dalmaciji. Šibenik, najstarejše mesto na Jadranu, je bil naš prvi cilj. Šibenik leži ob izlivu reke Krke v morje in nosi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Najpomembnejša znamenitost je katedrala Sv. Jakova, ki je vpisana v Unescov seznam svetovne dediščine in je prava arhitekturna mojstrovina, zato smo si jo tudi ogledali.

Povzpeli smo se še na trdnjavo Sv. Mihovila, od koder je prekrasen razgled na mesto Šibenik z okolico. Sledila je vožnja do mesto Neum v Bosni in Hercegovini, ki leži ob Jadranskem morju in je edini teritorialni izhod BiH na morje, saj ga z dveh strani obkroža Hrvaška. Namestili in večerjali smo v hotelu Vapore v Neumu.

Drugi dan smo se odpravili v Slano, od koder smo se z manjšo turistično ladjico odpeljali na otok Lopud, kjer smo si ogledali botanični vrt Đorđić Mayneri. Prekrasni zalivčki, čisto morje in urejena peščena obala nas niso pustile ravnodušne, zato nas je velika večina tudi zaplavala. Na otočku se nahaja nekaj znamenitih in eksluzivnih nastanitev, kjer cene za nočitev na noč dosegajo tudi do 15.000 €. Obiskujejo pa ga svetovno znani športniki in filmski igralci.

Nato smo se odpravili na sosednji otok Šipan, oddaljen približno 15 km od Dubrovnika, in je največji otok v skupini Elafitskih otokov. Sledilo je kosilo pri domačinu v kraju Suđurađ. Sprehodili smo se mimo dvorca Skočibuha in se odpravili nazaj na izhodiščno točko v Slano.

Zadnji dan smo zapustili Neum. Razveselilo nas je, da je konec že kar motečega čakanja na meji med Hrvaško in BIH. Odpeljali smo se do Omiša, od koder smo se zapeljali z ladjo po čudoviti reki Cetini in občudovali njen kanjon. V restavraciji Kaštel Slanica so nas postregli z izvrstnim kosilom. Nekateri pa so se sprehodili še po mestu Omiš. V popoldanskih urah smo se odpeljali proti domu.

SERVO PER AMIKECO!

Vinko Otovič