V novembru je Jupiter v opoziciji

Poglejte v nebo. Planet Jupiter bo celo noč viden na nebu, saj so Sonce, Zemlja in Jupiter v isti vrsti.

Vir: aplikacija Sun, moon and planets

Planet Jupiter je v opoziciji, oz. bo z Zemljo in Soncem v isti vrsti, kot prikazuje zgornja animacija. Jupiter bo navidezno celo noč na nebu, ter bo v sredini noči najvišje na njem. Bo na nasprotni strani Sonca in bo najbolj primeren za opazovanje. Opazovali pa ga bomo lahko vse do začetka decembra.

Kako ga ljubiteljski opazovalci najdeno na nebu?

S prostim očesom se ozremo proti ozvezdju Oven (lat. Aries). Malo pod njim bomo videli svetlo oranžno kroglo. To je Jupiter. Ni ga težko najti, saj je Jupiter 4. najsvetlejši objekt na nebu, takoj za Soncem, Luno in Venero.. Če pa uporabimo še navaden daljnogled pa bomo zraven Jupitra videli še njegove štiri lune.

Kako pogosto Jupiter doseže opozicijo? Kako to izračunati?

Različni avtorji to poskušajo izračunati na različne načine. Marjan Prosen in Karel Šmigoc sta za izračun časa Luninih men uporabila zelo zanimive verižne ulomke. Sam pa menim, da bo našim bralcem ljubša tista o ponovnem srečanju urinega in minutnega kazalca na analogni uri s kazalci iz članka »Koliko časa mine med ponovnim srečanjem dveh planetov (konjunkcijama)?«.

Počasnejši urin kazalec (vijolične barve) potrebuje za en obhod (polni krog) 12 ur

Hitrejši minuten kazalec (zelene barve) potrebuje za en obhod (polni krog) 1 uro

Tu = 12 ur
Tm = 1 ura

Ob 12:00 sta oba (urni in minutni) kazalca poravnana. Pa se vprašamo kdaj bosta spet poravnana?. Pa dajmo. Kazalca imata različno kotno hitrostj. Torej izračunati moramo čas iz kotnih hitrosti.

t = Tm*Tu/(Tu-Tm)
t = 12*1 / (12 – 1)
t = 12/11 ure

Izračunali smo, da bosta kazalca ponovno poravnana čez 12/11 ure, oziroma čez 1,09 ure. Če sta bila prvič poravnana ob 12:00:00 bosta drugič poravnana ob 13:05:27.

Sedaj pa to isto uporabimo za Zemljo in Jupiter. Poglejmo si kdaj bosta naslednjič poravnana Zemlja in Jupiter. Za lažje delo si dajmo zadevo poenostaviti. Recimo, da Zemlja in Jupiter krožita okrog Sonca po krožnici, kot urin in minutni kazalec na uri.

Počasnejši Jupiter potrebuje za en obhod okoli Sonca 4332,6 dni (slabih 12 Zemeljskih let)

Hitrejša Zemlja potrebuje za en obhod okoli Sonca 365,24 dni (1 leto)

t = Tz*Tj//Tj-Tz)
t = 365,24 * 4332,6 / (4332,6 – 365,24)
t = 398,9 dni (približno 13 mesecev)

Zemlja in Jupiter bosta ponovno poravnana čez 13 mesecev, oziroma čez približno 400 dni. To je novembra 2023, nato pa decembra 2024.

Sedaj pa še natančni izračuni

Jupiter je približno vsakih 13 mesecev v opoziciji.
– 26. september 2022
– 3. november 2023
– 7. december 2024

Vidimo, da tudi s preprostim izračunom in poenostavitvijo lahko dobimo zelo dobre približke dejanskem vrednostim.

Pa jasno nebo vam želimo.

SERVO PER AMIKECO!

Albin Gradišnik
član IPA kluba Štajerska