Srečanje IPA Alpe Adria v Velikom Trgovišću

Vabilu IPA RK Hrvatsko Zagorje na srečanje Alpe Adria, smo se v imenu IPA kluba Štajerska odzvali Mitja Tramšek in Leja Žido, člana upravnega odbora ter Robert Mesiček in Istvan Lipnik. Hrvaški kolegi so srečanje organizirali v 7. junija 2024 v Velikom Trgovišću in okolici.

Srečanja so se še udeležili kolegi IPA Međimurje iz Čakovca, IPA Varaždin, IPA Landesgruppe Steiermark iz Gradca v Avstriji.

Gostitelji so nam pripravili bogat in zanimiv program. Po sprejemu v Velikem Trgovišću so prvo obiskali Marijo Bistrico, kjer nas je sprejem načelnik Občine Marija Bistrica Josip Milički, kateri naj je predstavil samo občino in območje cerkve Vnebovzetja blažene device Marije, ki je največje romarsko mesto v Republiki hrvaški.

Po postanku v Mariji Bistrici je sledilo kosilo in druženje v Vinariji Micak v Humu Bistričkom, kjer nam je domačin Mladen Micak na zalo zanimiv način predstavil vinorodno območje Zagorje in zgodovino posestva Vinarije Micak. Čas v Vinariji Micak je vse prehitro minil ob prijetnem druženju in glasbenih »vložkov« gospodarja Mladena.

Naslednji postanek je bil v Gornji Stubici ob več kot 500 let stari Gupčevi lipi in v Birtiji pod Lipom, kjer nas je sprejel lastnik Božidar Sačer in nas s svojo ekipo postregel s najboljšimi Zagorskimi štruklju ter skupaj s Mladenom Micakom poskrbel za prešerno vzdušje ob harmoniki in kitari. V centru Gornje Stubice smo še si ogledali spomenik pilotu Rudolfu Perešinu. Nato smo še se v bližini ustavili ob spomeniku kmečkega upora leta 1573.

Ob vračanju v Veliko Trgovišće smo si še ogledali rojstno hišo prvega predsednika dr. Franja Tuđmana.

Nadvse pester in zanimiv dan smo zaključil v prijetno večerjo v Velikem Trgovišču, kjer smo si medsebojno izmenjali tudi darila.

SERVO PER AMIKECO!

Mitja Tramšek
IPA klub Gorenjska