20 LET NAŠE SEKCIJE

 

IPA sekcija Slovenije je letos praznovala 20-letnico svojega delovanja. Ustanovili smo jo, 20. 4. 1991, v Hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Od takratnih 47 ustanovnih članov se je članstvo povzpelo na več kot 9000 članov. Odločili smo se, da bomo ta visoki jubilej obeležili v mesecu maju s svečano akademijo in drugimi prireditvami ravno tam, kjer smo jo pred 20 leti tudi ustanovili.

Organizacijski odbor pod vodstvom predsednika Stanislava Ficka, njegovega pomočnika Istvana Lipnika in članov Alojza Hrnčiča, Alojza Mesojedca, Joža Ajdiška, Joža Mencina in Vinka Otoviča se je sestal na osmih sejah, na katerih so bile do potankosti izdelani vsi segmenti praznovanja 20-letnice.

Organizacijski odbor na enem od sestankov

Tako je IPA sekcija Slovenije, dne 20.aprila 2011, dočakala svojo dvajseto obletnico.  Pripravili smo pester kulturno in izletniško obarvan štiridnevni program, ki je privabil v našo sredino predstavnike iz enajstih držav: Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Cipra, Srbije, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Združenih držav Amerike, Velike Britanije in San Marina.

Prvi večer praznovanja 20-letnice je bil namenjen prihodu tujih delegatov in gostov. Vsakemu od gostov je bilo izročeno spominsko darilo, predstavljen program prireditve in ureditev namestitve.

Sprejemna pisarna je bila ves čas zelo aktivna.

Pred večerjo je vse zbrane udeležence praznovanja pozdravil predsednik lokalnega IPA regionalnega kluba Gorenjske, Vinko Otovič ter jim zaželel dobrodošlico in prijetno bivanje v Hotelu Špik. Podrobno je bil predstavljen tudi program dogajanja.

Predsednik IPA RK Gorenjske Vinko Otovič je gostom izrekel dobrodošlico.

Naslednji dan, 22. aprila 2011, je bil namenjen proslavi ob 20-letnici. Svečane akademije se je udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, župan Občine Kranjska Gora Jure Žerjav, direktor PU Kranj Simon Velički in še veliko visokih gostov z MNZ in GPU. Svečane akademije so se udeležili tudi mednarodni predsednik IPE, Michael Odiseyos, ustanovitelji IPA sekcije Slovenije, gostje iz tujine in sedanji aktivni člani iz posameznih regionalnih klubov.

Vodstvo slovenske policije in člani upravnega odbora IPA sekcije Slovenije so si z zanimanjem ogledali predstavitev uniform in kap s celega sveta, ki jo je pripravil Peter Županc in njegovi prijatelji.

Otvoritev svečane akademije

Na svečani akademiji je predsednik naše sekcije Stanislav Ficko dejal:

Delo in uspehi naše sekcije so ves čas rasli in niso ostali neopaženi. Postali smo cenjena in mednarodno uveljavljena sekcija. Opravljeno delo je bilo vsebinsko bogato in obsežno. V okviru mednarodnih aktivnosti smo med drugim uspešno pripravili in

Nagovor predsednika IPA sekcije Slovenije

organizirali XVIII. IPA svetovni kongres, sodelovali pa smo tudi na številnih mednarodnih srečanjih, kjer je naša sekcija za svoje delo prejela številna priznanja. Aktivno smo in bomo tudi v prihodnje sodelovali v programu mednarodnega izobraževanja in drugih oblikah sodelovanja.

Ministrica Katarina Kresal in predsednik IPA sekcije Slovenije Stanislav Ficko sta prisluhnila otrokom OŠ iz Kranjske Gore.

Svečana akademija je bila namenjena tudi podelitvi priznanj IPA sekcije Slovenije za uspešno in prizadevno večletno delo ter zasluge pri širjenju, organiziranju in razvijanju IPE.

Posebno veseli smo bili, ko je IPA sekciji Slovenije izročil generalni direktor policije največje priznanje policije.

Po skupnem kosilu so se udeleženci podali na krajši popoldanski izlet na Bled, center gorenjskega turizma, kjer so se podali na Blejski grad in  si ogledali graščakovo igro, v kateri je sodeloval tudi župan Bleda, gospod Janez Fajfar. Seveda so se udeleženci še sprehodili po Bledu in poskusili znamenite blejske kremne rezine ter se v zgodnjih večernih urah vrnili nazaj v Hotel Špik.

V igri graščakov nastopa tudi župan Bleda Janez Fajfar.

Koncert orkestra slovenske policije z gostjo, priznano pevko Nušo Derendo, je v petek zvečer dodobra napolnil dvorano Vitranc. Poleg gostov in udeležencev ob 20. obletnici IPA sekcije  Slovenije so prišli koncert poslušat tudi drugi krajani Občine Kranjske Gore.

Polna dvorana Vitranc je uživala v zvokih orkestra slovenske policije.

Nastop v polni dvorani je navdušil vse prisotne.

Nuša Derenda nas je očarala.

Tretji dan je bil izletniški, in sicer smo se z vlakom, ki je vozil že naše prednike, zapeljali  po slikoviti bohinjski progi, ki šteje že več kakor sto let. Dve uri dolga vožnja je bila za udeležence nepozabno doživetje, pogled na Blejsko jezero, na številne soteske in grape, vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6327 metrov, pa so bili navdihujoči.

Sprevodnik Stane

Harmonikarja

Na muzejskem vlaku je bilo izredno vzdušje, ki sta ga dajala dva harmonikarja in ekipa organizatorja, ki je skrbela, da nihče ni bil ne lačen ne žejen. Ko smo prispeli v majhno tipično primorsko vasico Plave, smo se z avtobusi odpeljali proti 23 metrov visokem razglednem stolpu v Gonjačah, na katerega smo se tudi povzpeli.

Razgledni stop v Gonjačah

Ekipa iz RK Gorenjske je poskrbela, da ni bil nihče ne lačen ne žejen.

V prelepem razgledu smo si ogledali  Brda ter Furlanijo, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Nato smo se odpeljali mimo srednjeveške vasice Šmartno, v središče Goriških Brd, Dobrovo, kjer  smo si ogledali vinsko klet ter poskušali prava primorska vina. Marsikdo je kupil in odnesel s seboj plastenko vina. V vinski kleti smo imeli organizirano kosilo, kjer so nam postregli predvsem s tipičnimi primorskimi jedmi.

Na kosilu v vinski kleti

Več kot 150 izletnikov, kolikor nas je bilo, smo se morali s težkim srcem posloviti in odpotovati nazaj na Gorenjsko. Ustavili smo se na Bledu, kjer smo si iz razgledne točke ogledali Bled in jezero. V zgodnjih večernih urah smo prispeli na Jesenice, polni lepih vtisov.

Vendar dan s tem še ni bil zaključen. Sledila je še svečana večerja v Hotelu Špik v Gozdu Martuljku, kjer je potekal kulturno zabavni program z blejsko folklorno skupino in ples s priznanim ansamblom Begunjčani.

Udeležilo se je več kot sto gostov in članov iz vseh regionalnih klubov po Sloveniji.  Udeležence svečane večerje je poleg predsednika IPA sekcije Slovenije Stanislava Ficka pozdravil tudi mednarodni predsednik Micahel Odiseyos.

Pozdravni nagovor mednarodnega predsednika Michalea Odiseyosa

Predsednik IPA sekcije Slovenije Stanislav Ficko in generalni sekretar Istvan Lipnik sta podelila spominska darila gostujočim sekcijam.

Spominsko darilo sta podelila tudi Walterju Mösslehnerju, ki je imel velike zasluge, da se je ustanovila IPA sekcije Slovenije.

V družbi z Walterjem Mösslehnerjem

Po svečani večerji, pozdravi in zahvalami gostov iz tujine ter predstavnikov drugih slovenskih regionalnih klubov je sledilo družabno srečanje pozno v noč, zaključilo pa z željo o čim več takih dogodkih, ki nas povezujejo in delajo uspešne.

Naslednji dan, v nedeljo po velikonočnem zajtrku, smo se poslovili od gostov in prijateljev.

Vsi, ki smo doživeli prijetno štiridnevno druženje, smo si bili ob slovesu enotni, da je proslava ob dvajseti obletnici IPA sekcije Slovenije uspela in da se bomo ponovno srečevali ob drugih priložnostih.

SERVO PER AMIKECO!

Vinko Otovič