Pohod na Olimp Črne Gore – Lovčen

Lovčen je najbolj znana gora oziroma gorski masiv v Črni Gori, ki se nahaja na njenem JZ delu in že leta 1952 proglašen za narodni park. Na njegovem 1657 metrov visokem Jezerskem vrhu je postavljen Njegošev mavzolej, ki je v ponos vsem prebivalcem Črne Gore. Peter II. Petrović Njegoš je bil pesnik in je že pri 17. letih prevzel cerkveno in državno oblast Črne Gore. Pod njegovim vodstvom je država doživela razcvet tako v gospodarstvu kot tudi v kulturi in izobraževanju. Le kdo ne pozna njegovo stvaritev »Gorski vijenac« eno njegovih najbolj znanih del. Živel je v istem obdobju kot naš največji pesnik France Prešeren.

Rodil se je leta 1813 v planinski vasi Njegoši, ki se nahaja nedaleč stran ob vznožju Jezerskega vrha in na njegovo željo tu tudi našel svoje zadnje zatočišče v kapelici leta 1851. In ta kraja smo člani IPA klub Ljubljana izbral za izhodišče pohoda na Lovčen.

Po uspešni udeležbi v atletski disciplini teka na 5000 metrov na 2. IPA igrah, ki so se odvijale od 13. do 18. maja 2022 v mestu Bar, smo trije člani Miha, Emil in Dušan krenili z avtom do mesta Budve, kjer smo zavili v klanec proti mestu Cetinje, nekdanji prestolnici Črne Gore, in po dobrih dveh urah prispeli do vasi Njegoši. Pohodniško opremljeni smo se podali po planinski poti proti vrhu, ki je zgledno označena z markacijami in varovana z gozdnim hladom pred žgočim soncem. Pot ni strma in pravšnja za naše malce utrujene noge od prejšnjega dne na atletski preizkušnji. Po dobrih dveh urah smo se izvili iz gozda in, da se hitro rešimo hrupnih motoriziranih turistov, zadnji kilometer pospešili po asfaltirani cesti do vhoda v mavzolej. No, do vhoda v mavzolej pa je možno samo skozi tunel, ki ti ponuja štetje 461 stopnic in šele ko stopimo iz tunela smo na vrhu ob mavzoleju. Tukaj pa se nam odpre prečudovit razgled na večji del Črne Gore, na zaliv Boka Kotorske, Cetinje in Skadrskega jezera. Res razgled da ti vzame sapo, če nam ga že ni sam vzpon!

Sam mavzolej je arhitekturni in umetniški dosežek, ki so ga gradili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Začne se z atrijem z vodnjakom na sredini in mogočnim stebriščem na obeh straneh ter visokima kipoma iz črnega marmorja, ki predstavljata Črnogorki v narodni noši visoki čez 4 metre, ki vsaka tehta po 8 ton. In ko ti Črnogorki dovolita vstopiti v kapelo, začutiš mogočnost granitnega kipa. Njegoš v vsej svoji veličini! Njegoševa granitna figura je težka 28 ton, visoka 3,74 metra in 9 metrov nad njim pa strop z mozaikom iz 200.000 pozlačenimi ploščicami, ki dajejo prostoru mistično svetlobo. Trenutek, ko se počutiš drobcen in ponižen. Stopimo še iz zadnjega dela mavzoleja do razgledne ploščadi, se nadihamo in naužijemo zadnjih pogledov na čudovito deželo, ki se razprostira pod nogami vladike Rade, kot so radi Črnogorci imenovali svojega priljubljenega vladarja Petra.

V vas Njegoši se vrnemo po isti poti. Pred odhodom nazaj na obalo si v vaški gostilnici malce privežemo dušo, na bližnjih stojnicah domačinov kupimo nekaj njihovih dobrot in nato še obvezen obisk rojstne hiše Njegoša, v kateri je lepo urejen muzej.

V mesto Bar na prizorišče športnih iger IPA se vrnemo v poznih popoldanskih urah, kjer še vedno potekajo boji naših kolegov za čim boljše uvrstitve v namiznem tenisu in malem nogometu.

Bartelj Duša