IPA Štajerska na 20. Ptujskem Oratoriju 2023

Skupina za astronomijo Kasiopeja, ki deluje znotraj IPA kluba Štajerska se je na povabilo organizatorjev treh ptujskih župnij udeležila 20. Ptujskega Oratorija. Oratorij je vzgojno prostočasno dogajanje, ki se odvija v poletnih počitnicah na Ptuju. Na Oratoriju bo bili otroci med 5. in 14. letom starosti. Otroci se igrajo, zabavajo, ter sodelujejo na delavnicah in animacijah različnih društev. Na letošnjem Ptujskem Oratoriju so zraven organizatorjev sodelovali še Mestna občina Ptuj, Sava hotels & resorts Terme Ptuj, Gastro Ptuj, Mlekarska zadruga Ptuj, Panorama, Avtobusni prevozi Lozinšek, Tiskarna Ekart Design, Tiptop, Pizzerija Slonček, Mlin Korošec, Prostovoljno gasilsko društvo Slovenija vas, Društvo grajske tačke, Knjigarna in papirnica Bukvica, Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj in IPA regionalni strokovni kljub policistov Štajerska. Letošnjega Ptujskega oratorija se je udeležilo 180 otrok.

Otroci so bili razdeljeni v več manjših skupin, ki so krožile med delavnicami. Tako so se lahko vsi otroci udeležili posameznih delavnic. Skupina za astronomijo Kasiopeja pri IPA klubu Štajerska jim je v petih ponovljenih zaporednih delavnicah in animacijah, ki so bile prilagojene posamezni starostni skupini predstavila IPA klub Štajersko, navigacijo po Soncu, Luni, zvezdi Severnici, z uro na kazalce, ter po senci Sonca in palice. Mlajši otroci so bili najbolj navdušeni nad praktičnim prikazom navigacije po senci Sonca in navpični in poševni palici ter s polaganju kamnov na travnato površino. Prikazano jim je bilo tudi kako lahko doma na tleh izdelajo horizontalno sočno uro. Z učenci 8. in 9. razreda pa smo se skozi astronomsko delavnico lotili še praktične uporabe matematike skozi Pitagorov izrek v pravokotnem trikotniku, kotnih funkcij sinus, kosinus in tangens, kotnih stopinj, kotne hitrosti, zornega kota, naklonskega kota, zemljepisne širine, perihelija in afelija. Otroci na »naših« delavnicah so imeli zelo veliko znanja o astronomiji, tako, da so bile delavnice zelo zanimive.

Organizatorji ptujskega oratorija so IPA klub Štajerska že povabili, da se udeleži tudi 21. Oratorija v letu 2024. Povabila smo bili zelo veseli.

SERVO PER AMIKECO!

Albin Gradišnik
član IPA kluba Štajerska