IPA Štajerska se je udeležila Drinske regate 2024

Upravni odbor IPA Kluba Štajerska je prejel vabilo IPA prijateljev iz Srbije, Bolgarije in Severne Makedonije, za skupno udeležbo na 30. tradicionalni Drinski regati 2024. Ta je bila v soboto, 20. julija 2024, v Bajini Bašti v Srbiji, na mejni reki Drini, med Srbijo in Bosno in Hercegovino (https://www.youtube.com/watch?v=FAqOPTChcfs).

V IPA klubu Štajerska smo se vabilu odzvali in se v petek, 19. julija 2024, v jutranjih urah odpravili v smeri Bajine Bašte. Zaradi velike gneče na mejnih prehodih med Hrvaško in Srbijo, smo raje potovali preko Bosne in Hercegovine. Do našega prenočišča Hostel Mala reka v Bajini Bašti smo prispeli v poznih popoldanskih urah. Tam so nas z domačimi dobrotami in specialitetami izpod peke že čakali naši IPA prijatelji iz že omenjenih držav. Srečanje, spoznavanje novih prijateljev in druženje se je zavleklo pozno v noč.

Naslednji dan smo se že zgodaj zjutraj zbrali pred hostlom. Organizator Zoran Stojčev iz IPA Pirot, je zraven tega, da je rezerviral nočitve v hostlu, organiziral tudi avtobusni prevoz do izhodišča regate, najel čolne za spust po regi Drini in nabavil majice in klobuke, da smo bili med regato enotno oblečeni in da smo se v neizmerni gneči na regati, lažje prepoznali in našli.

Kmalu za tem nas je avtobus odpeljal v smeri HE Bajina Bašta, kjer je bil štart regate. Zaradi res velike gneče na cesti, smo zadnji km poti nadaljevali peš. Regate se je namreč udeležilo okoli 30.000 udeležencev, zato nas avtobus ni mogel pripeljati do štarta oz. bi za ta zadnji del poti potrebovali veliko več časa, kot pa smo ga porabili za hojo.

Na štartu nas je čakal prijazni domačin pri katerem smo imeli najete čolne. Te smo napihnili na primerno jakost in že smo bili pripravljeni na pričetek regate oz. spust, Ta se je pričel ob 11. uri. Dejansko smo čolne v reko Drino, zaradi velikega števila udeležencev, spustili kar nekaj časa kasneje. Drinska regata je namreč proglašena za največji žur na vodi v Evropi.

Med regato ki je trajala cca. 5 ur, smo vročino prenašali tako, da smo se hladili s hladno pijačo in skoki v mrzlo vodo. Ta je na štartu imela zgolj 9 °C.

Po koncu regate smo se z avtobusom, polni izvrstnih vtisov, odpeljali nazaj do hostla. Tam so prijazni IPA prijatelji iz Bolgarije pripravili večerjo, sestavljeno iz narezkov in jedi iz žara. Večerja in druženje se je ponovno zavleklo pozno v noč.

Tretji dan smo se po zajtrku in kavi, še vedno prijetno utrujeni, poslovili od IPA prijateljev s katerimi smo preživeli čudovito izkušnjo in si obljubili, da se naslednje leto ponovno snidemo.

SERVO PER AMIKECO!

Miran Šadl
predsednik IPA kluba Štajerska