III. BALKANSKO-JADRANSKA KONFERENCA IPA SEKCIJ V MESTU VERIA V GRČIJI

V času od 13. do 15. oktobra 2017 je v organizaciji IPA sekcije Grčije v mestu Veria potekala III. balkansko-jadranska konferenca IPA sekcij tega območja. Konference so se poleg naše sekcije in gostitelja udeležili predstavniki IPA sekcij Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Makedonije, Italije, Črne Gore, Romunije, Srbije, Turčije in generalni sekretar mednarodne organizacije v imenu IEB-ja.

Po programu konference je bil 13. oktober predviden za prihod, 14. oktober za ogled znamenitosti v mestu Veria, otvoritev in konferenco v policijski akademiji za severno Grčijo, zaključek z gala večerjo v hotelu in 15. oktober za odhod.

Organizatorji konference so potek letošnje konference nekoliko spremenili. Običajno je konferenca na začetku, po konferenci pa ogled znamenitosti. Tokrat je bilo obratno. Po zajtrku smo si najprej ogledali kraljeve grobnice v neposredni bližini mesta Veria, se nato zapeljali v mesto Veria in si tam ogledali spomenik apostolu Pavlu in najstarejšo katedralo v tej pokrajini z imenom Makedonija.

Po ogledih znamenitosti je sledilo kosilo v restavraciji v mestu. Po kosilu smo se vrnili v hotel, kjer smo se preoblekli in se odpeljali v policijsko akademijo za severno Grčijo, ki je v bližini mesta Veria.

Začetek otvoritve konference smo opravili na dvorišču akademije s poslušanjem himne Grčije in IPA himne. Ob igranju obeh himen sta se dvigovali zastavi Grčije in IPA sekcije Grčije.

Otvoritev se je nato nadaljevala v prostorih akademije. Na otvoritvi so sodelovali številni govorniki s pozdravnimi nagovori in poudarki o uspešnem sodelovanju IPA organizacije z lokalno skupnostjo, s policijsko akademijo, policijskimi enotami, z upokojenimi policisti, s posameznimi institucijami v regiji itd. S pomočjo tehnike oziroma preko Skypa so organizatorji poklicali predsednika IPA mednarodne organizacije. Ta se je najprej opravičil, ker se na vabilo ni mogel odzvati in udeležiti konference. Vsem prisotnim in organizatorjem je zaželel uspešno delo in poslal pozdrave iz švicarskega visokogorja, kjer se je v tistem trenutku nahajal.

Otvoritev je trajala debelo uro zaradi številnih govornikov. Po otvoritvi je sledil odmor in odhod v konferenčno dvorano, kjer smo nadaljevali s konferenco.

Konferenco je vodil generalni sekretar IPA sekcije Grčije. Najprej je predstavil dnevni red:

  1. IPA igre
  2. Dogodki v organizaciji IPA sekcij balkansko-jadranske povezave
  3. Obvestilo oziroma informacija o poteku 62. svetovnega kongresa v Bolgariji
  4. Razno

Zaključno besedo je imel predsednik IPA sekcije Grčije. Zahvalil se je za udeležbo in poudaril, da je bila za grško sekcijo velika čast organizirati konferenco. Prav tako je za grško sekcijo velika čast sodelovati v balkansko-jadranski povezavi. Poudaril je, da je na tem območju bilo in bo kar nekaj velikih dogodkov v naslednjih letih: svetovni kongres v Bolgariji, svetovni kongres na Hrvaškem, dve mediteranski konferenci, jadransko-balkanske konference, mednarodni seminarji itd. To kaže na to, da je v tem prostoru veliko potenciala za sodelovanje in delovanje IPA sekcij.

Po zaključku konference smo se odpeljali v hotel. Sledila je večerja s kulturnim programom. V programu je nastopil ansambel s predstavitvijo značilne glasbe s tega območja Grčije in z nastopom folklorne skupine. Po izmenjavi daril se je nadaljevalo družabno srečanje.

Mihael Burilov