Član IPA kluba Ljubljana na seminarju o organiziranem kriminalu in kriminalnih združbah v Nemčiji

IBZ (Informations und Bildungszentrum) Gimborn, Nemčija, je pod okriljem IPE, med 1. in 5. oktobrom, organiziral seminar z naslovom Varnostne teme znotraj EU: organizirani kriminal in kriminalne združbe, ki se ga je udeležil tudi član IPA kluba Ljubljana Sebastijan Žunko, sicer kriminalistični inšpektor specialist SKP PU Ljubljana.

Seminarja se je udeležilo okrog 30 slušateljev, ki so prihajali iz  vrst policije iz Nemčije, Slovenije, Irske, Poljske ter iz elektro podjetja PGE Poljska.

Predstavnik poljske policije je opozoril na težavo z denarnimi prevarami preko telefonskih številk Velike Britanije, Francije, Italije, Češke in Nemčije, s katero se ta trenutek srečujejo. Klicateljem se predstavljajo kot njihovi družinski člani ali kot policisti, ter jim povedo, da so družinski člani v denarnih težavah in rabijo denar. Ta denar nato prevzame »kurir«, ki ga odnese vodji. Vsak dan te organizirane skupine opravijo cca. 400 klicev.

Mark Bullen, nekdanji angleški policist, ki dela in živi v Rusiji kot športni novinar, je predstavil vpogled v notranjost ruskih kriminalnih združb. Predstavil je tetovaže (vsaka tetovaža ima svoj pomen) članov in sam problem pojava ruskih kriminalnih združb v Angliji.

Angleški predavatelji so spregovorili tudi o kriminalnih združbah, t.i. »Travellers« (popotniki), ki s prikolicami potujejo po državi ter izvršujejo vlome. Veliko težav pa imajo tudi z “modernim” suženjstvom in ponarejenimi dokumenti. Angleški strokovnjaki so spregovorili še o Prűmski konvenciji, katere podpisnica je tudi Slovenija. Gre za konvencijo o čezmejnem sodelovanju držav podpisnic v boju proti terorizmu, čezmejnem kriminalu in nelegalnih migracijah, in ki ureja postopek o izmenjavi podatkov o DNK, podatkih o lastnikih ali uporabnikih osebnih vozil ter podatkih o samih vozilih.

Predstavnik poljskega elektro podjetja je predstavil primer izvrševanja prevar, goljufij, zlorabe položaja in korupcije v podjetju in spregovoril o tem, kako skupaj s poljsko policijo ugotavljajo in preiskujejo tovrstna kazniva dejanja.

Seminar je potekal v dobrem vzdušju in prijetnem ambientu. Zanimivo je bilo spoznati kolege iz drugih držav ter z njimi izmenjati izkušnje, še posebej s tistimi iz daljne Avstralije.

Fotografija z irskimi kolegi (prvi iz leve: Martin PG. Creighton, tretji iz leve: Clive Wood, predsednik IPA zveze v UK (upokojen policist) in vodja seminarja ter skrajno desno: Martin O`Driscoll)

 

Besedilo: Sebastijan Žunko

Foto: osebni arhiv