Mednarodno srečanje zbiralcev policijskih insignij 2019

V tem letu ZZPI Slovenija praznuje jubilejno 20. letno delovanje na zbirateljskem področju, odkar je bilo leta 1999 ustanovljeno samo združenje. Ker pa vsako leto organiziramo mednarodno srečanje zbiralcev policijskih insignij, je bilo letošnje 20. izvedeno v  soboto, 11. maja 2019, v Grand Hotelu Primus na Ptuju. Srečanja se je udeležilo preko dvajset razstavljalcev iz Slovenije, Avstrije, Španije, Hrvaške in Srbije.

Seveda pa smo na srečanje povabili tudi zbiralce iz drugih področij tega hobija in ne le na policijsko tematiko, tako da smo dodobra napolnili dvorano in na ogled postavili zanimive eksponate ter insignije tako s področja policije, gasilstva, vojske, itd.. Srečanja so se udeležili člani ZZPI Slovenije in zbiralci iz Hrvaške, Avstrije, Španije, Madžarske, Srbije in Slovenije. Zelo smo bili veseli, da so se srečanja udeležili naši dolgoletni zbirateljski prijatelji in sicer Ignacio Zuniga „Nacho“ iz Barcelone Španija, Gregor Wenda predsednik APICA (zbirateljski klub Avstrije) iz Dunaja in Attila Firman iz Balatona. Prišli pa so še predstavniki Združenja HUKB Trolist iz Zagreba, s katerimi sodelujemo zadnjih deset let od njihove ustanovitve. Lepo je bilo na enem kraju videti predstavnike združenj zbirateljev policijskih insignij, ki v tem letu praznujejo svoje jubileje, in sicer Avstrija, 25-letnico, Madžarska, 20 -letnico in  Hrvaška, 10-letnico.

Mize so se kar šibile od različnih razstavljenih insignij in veliko teh je v času srečanja zamenjalo lastnika, katere bodo sedaj obogatele marsikatero zasebno zbirko. Društvo Milica pa je pred hotel postavilo dve oldtimerski vozili, Z-750 Fičota in Zastava Yugo 45.

V času srečanja nas je pozdravil prvi mož in poveljnik Gemina XIII  Marcus Antonius Primusa in nam zaželel prijetno druženje v njegovem hotelu in na Ptuju, saj je bil prav on z svojo rimsko vojsko zaslužen, da je leta 69 postal Ptuj (Petovio) mesto. Ob tem je skupaj z predsednikom ZZPI Slovenija podelil priznanja-zahvale za pomoč pri širjenju zbirateljske kulture in sodelovanja z nacionalni zbirateljski klubi Ignacio Zuniga „Nacho“, Gregor Wenda, Attila Firman in predstavniku HUKB Trolist. ZZPI Slovenija pa je od APICA ter njihovega predsednika prejela pisni certifikat o uspešnem medsebojnem sodelovanju.

Naše srečanje je v popolnosti ponovno uspelo in žal je lahko vsem, ki niso bili del naše zgodbe.