170 kilometrov in 10.000 višinskih metrov

Da, prav toliko kilometrov in višinskih metrov čaka Renata Lešnika, policista PPIU Nova Gorica, 51-letnega IPA člana. Ujeli smo ga sredi priprav na Ultra trail de Mont Blanc, s katerim se bo kot prvi slovenski policist spopadel avgusta.

Renato se s tekom, predvsem daljšimi (na 21 in 42 kilometrov) ukvarja že 17 let, v zadnjih letih pa se udeležuje gorskih tekov in ultra tekov v naravi (t.i. trail tek). V letu 2012 je bil član slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Švici. Za njim so že ultra teki na 100 km (na Podbrdo) in 100 milj Istre, udeležil pa se je tudi preko 30 različnih gorskih tekov v razdalji 20 do 70 km. V januarju letos je opravil tudi s tekmo S1 Corsa della bora na 164 kilometrov in 6.720 nadmorske višine. Na Ultra trail de Mont Blanc ne more vsak. »Gre dejansko za olimpijske igre tega športa in veličastno je že stati na startu te tekme,« pravi Renato.Za udeležbo tekač potrebuje 15 točk in še srečo pri žrebu. Točke je Renato že zbral z udeležbo na tekmah po Sloveniji in tujini. Ker pa se vsako leto na tekmo prijavi okoli 25.000 ljudi iz celega sveta, in jih lahko na štartu stoji le 2.700, prijavljene čaka še žreb. Na tek se je Renato Lešnik prijavil že dvakrat, a mu žreb ni bil naklonjen, lani pa mu je vendarle uspelo. Avgusta bo tako na startu Ultra trail de Mont Blanc stal kot prvi slovenski policist. Na cilj mora v 46 urah in pol.

In kako se pripravlja na ta zahteven podvig? »Zraven službe tečem po hribih v okolici Nove Gorice, Ajdovščine in Vipave ter na Tolminskem. Vsak mesec pretečem okoli 250 km in naredim vsaj 10.000 višinskih metrov.«

Na tekmi ga bo spremljala ekipa 6 članov tekaške skupine in soproga. »Lahko me počakajo na določenih točkah in le eden izmed njih lahko gre v prostor na okrepčevalnici in mi nudi pomoč, kot so hrana, masaže, obleka.« Na tekmi je tudi natančno predpisana oprema, katero je potrebno vedno nositi s seboj – dovolj pijače, mobitel, nepremočljiva jakna, hlače in majica, teže vsaj 180g, pa prva pomoč in dve čelni svetilki z rezervnimi baterijami. Celotno dogajanje je možno spremljati tudi na internetu, saj je vsak tekmovalec opremljen z GPS sledilcem. »Tako tudi ekipa vedno ve kje sem in kdaj bom na kateri postojanki.«

S tekom je okužil tudi druge. »V Novi Gorici so me pred 6 leti nekateri sodelavci in prijatelji prosili, da bi z njimi delil svoje bogate tekaške izkušnje, oziroma jih popeljal v svet rekreacije. Spoprijel sem se z novim izzivom in pričel vadbo z osebami, ki prej niso bile sposobne preteči niti 500 metrov. Korak po korak, prenos izkušenj in predvsem želja po druženju ter rekreaciji nas peljeta naprej,« je optimističen Renati. Do danes so vsi že večkrat premagali razdaljo od deset kilometrov, do pol maratona, lani pa so štirje pretekli razdaljo maratona, pove s ponosom. Tečemo pod imenom »Počasni, a drzni«, a pri tem nista pomembna hitrost in čas, temveč nasmeh in sreča na obrazu.