Član IPA Kluba Ljubljana na seminarju v Gimbornu

Objavljamo poročilo člana IPA kluba Ljubljana Igorja Hrastnika, ki se je udeležil seminarja v Gimbornu.

Med 7. in 11. 10. 2019 sem se udeležil YouPo seminarja na temu »Islam in Evropa – islamizacija ali mirno sobivanje?«, ki ga je organiziral IBZ Gimborn v Nemčiji.

Na seminarju so bile predstavljene sociološke in politične teme, ki se nanašajo na integracijo in asimilacijo muslimanske skupnosti, radikalizacijo in deradikalizacijo v Nemčiji ter tudi v preostalem delu Evrope, glede na to, da nas je bilo kar nekaj predstavnikov tudi iz drugih držav članic Evropske unije ter tudi Avstralije.

Predavatelji so bili iz različnih delovnih okolij, kot so islamske teologije, socioloških ved, nevladnih organizacij, političnih ter policijskih ved.

Predvsem predavatelja iz nizozemske in nemške policije pa tudi v neformalnih pogovorih s predstavniki nemških ter drugih policij, ki se precej ukvarjajo s področno tematiko, smo si slušatelji lahko ustvarili pravi vpogled ozadje političnih odločitev nemške države in razlogov za nastanek sociološke in varnostne situacije zaradi migrantskega vala ter posledicami, s katerimi se danes soočajo ne samo nemška policija temveč celoten nemški narod.

Prav zaradi poglobljenega vpogleda je bil letošnji seminar več kot odličen in je na nas udeležencih zagotovo pustil določene vtise.

Kot vedno smo tudi tokrat spoznali nove prijatelje, s katerimi bomo zagotovo še naprej v stiku tako v stanovskem kot tudi profesionalnem.

Za možnost, da sem tudi letos lahko obiskal navedeni seminar se regionalnem klubu IPA še enkrat iskreno zahvaljujem!

Igor Hrastnik

predstavnik PU Ljubljana, Oddelek za državno mejo in tujce