Član IPA Pomurje na Mednarodni konferenci »SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA 2019 «

Med 7. in 8. novembrom 2019 je v kraju Solin pri Splitu, na Hrvaškem, IPA Splitsko – Dalmatinska s soorganizatorji pripravila III. Mednarodno konferenco z naslovom »SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA 2019 – PARTNERSTVO ZA SIGURNIJU SVAKODNEVNICU«.

V sklopu tega so bila organizirana predavanja in delavnice »Bloodstain pattern analysis«, katerega se je udeležil tudi član IPA Pomurje Leon Vedenik. Predavanja in delavnice so bili namenjeni članom IPA sekcij, policistom, kriminalistom, forenzikom, študentom oddelka za forenzične študije v Splitu, vojaški policiji, zaposlenim na pravosodju in državnem odvetništvu. Predavanja in delavnice je vodil prof. Timothy Palmbach, J.D. z ameriške Univerze New Haven.

Vsebine predavanj ter delavnic so zajemale tako teoretični kakor tudi praktični del in so obravnavale naslednje teme:

  • ugotavljanje položaja in gibanja oseb v prostoru v času in po zaključki krvavenja
  • mehanizem nastanka specifičnih oblik sledi krvi
  • ugotavljanje izvora sledi krvi in
  • analiza različnih vrst ter oblik krvnih sledi

S strani slušateljev, kateri so bili iz vrst policije, iz IPA sekcij in študentov iz Oddelka za forenzične znanosti,  se je za teoretična in praktična predavanja pokazalo veliko zanimanja, kar se je izkazovalo z veliko vprašanji iz področja forenzike.

Organizatorju, IPA Splitsko – Dalmatinke, se je IPA Pomurje, za gostoljuben sprejem njihovega člana zahvalila z priložnostnim darilom.

Vedenik Leon, član IPA Pomurje