Planinski dan IPA kluba Nova Gorica

Konec  meseca  maja  2020   smo  se  članice  in  člani  IPA RK Nova Gorica odpravili  na  planinski  pohod k izviru reke Tolminke . Tolminka je gorska reka, ki izvira na več mestih v zatrepu ob vznožju gore Osojnice kot kraški izvir, zatrep pa obdajajo Krnsko pogorje in  Bohinjske gore.

Udeleženci  pohoda  smo  se  v  jutranjih  urah  odpravili iz Nove Gorice v Tolmin, kjer se reka Tolminka po dobrih 10 km toka, na sotočju v neposredni bližini mesta, izliva v smaragdno Sočo.

Iz  Tolmina  smo  skozi  Zatolmin  in  nato  po cesti, ki se vije po strmih pobočjih nad koriti reke Tolminke, odšli na planino Polog. S planine smo se povzpeli  do  spominske  cerkve na Javorci, ki je bila zgrajena v času prve svetovne  vojne  in posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917) ter spada med najlepše spomenike tega obdobja na ozemlju
Republike Slovenije.

Z  Javorce smo se preko osrednjega dela planine Polog, kjer smo si ogledali sirarno,  odpravili  proti planini Pod Osojnico in po dobri uri in pol hoda dosegli  cilj pri izviru Tolminke. Nato smo se na bližnji planini okrepčali z dobrotami iz nahrbtnika in uživali v pogledih na okoliške gore   (Stador,
Rdeči rob, Mahavček……) ter na bogat rastlinski svet. Po okrepčilu smo se po krožni   poti,  preko  planine Prode, vrnili na izhodišče in pri tem strugo reke Tolminke atraktivno prečili s pomočjo ročne žilnice »kurukule«.

V  veselem   razpoloženju  in  druženju  smo  se  v  objemu tolminskih gora zadržali do poznopopoldanskih ur, nato pa smo se z lepimi vtisi planinskega izleta  in  pripravljenostjo,  da  se v bodoče še odpravimo v prelep gorski svet, vrnili domov.

Nekaj utrinkov s pohoda je bilo ujetih v fotografski objektiv.

Besedilo in fotografije: Marjan Sivka, IPA RK Nova Gorica