Kolesarski vzpon na Lubnik 2020

V nedeljo 13. septembra smo se člani kolesarske-tekaške sekcije IPA klub Ljubljana udeležili 9. kolesarskega vzpona na Lubnik. Start je bil v staromestnem središču Škofje Loke vendar z zaprto vožnjo do Podpulfrce, se je čas tekmovalcev štel šele pri vznožju klanca. Ciljna črta nas je čakala čez dobri 7 kilometrov po približno 400 metrov višinske razlike pri okrepčevalnici Nace. Če bi želeli priti prav na vrh 1025 metrov visokega Lubnika, bi se morali zapeljati še dober kilometer po makadamski cesti in kolovozu, ampak za take podvige bi seveda potrebovali gorska kolesa.

Letošnji preizkus pritiskanja pedal na Lubnik je bil za nas člane IPA že drugo leto zapored na seznamu aktivnosti. Od lanskoletne izvedbe se je razlikovala po vremenu, lani dež letos sonce, in povečanju števila IPA tekmovalce. No, število 7 bi lahko naslednje leto še povečali.

Ko smo že pri številkah pa nekaj zanimivih podatkov v primerjavi z lani:

– Mihael Burilov je izboljšal rezultat za 6 minut,

– Matevž Serko je prav tako napredoval za 5 minut, je pa dosegel točno enak rezultat kot Matjaž Leskovar lani,

– tudi Dušan Bartelj je napredoval 1/2 minute

in

– letošnji najhitrejši Sandi Selan je v skupni razvrstitvi dosegel 49. mesto tako kot lani naš najboljši Matjaž Leskovar.

Vsekakor smo bili vsi zadovoljni s športnim dnem na Lubniku. Mislim, da niso bili v ospredju časi in vrstni red nas članov, ampak predvsem družba istomiselnih navdušencev nad kolesarjenjem. Kolesarski dan se je odlično zaključil še z dvojno etapno zmago Slovenskih kolesarjev na najprestižnejši dirki Tour de France, ki smo si jo lahko popoldan ogledali v direktnem prenosu na televiziji.

Skratka kolesarjenje je letos šport številka 1.

Bartelj Dušan