Praznični nagovor predsednika Jožeta Senice

Spoštovane članice in člani IPA Sekcije Slovenije,

navkljub novi realnosti ob koronavirusu, ki nam kroji življenje na vsakem koraku, je za člani IPA Slovenije razgibano in pestro leto.

Kot da smo slutili kaj nas čaka, smo uspeli še pred izbruhom epidemije in v prijaznih poletnih dneh izpeljati mnoge aktivnosti. Pomerili smo se v veleslalomu, tekmovali v kegljanju, se podali na pohode po hribih, ribarili, kolesarili in tekli. Prenovili smo našo IPA revijo, se odpravili na gledališko predstavo, družili s tujimi IPA člani in obiskali Nuklearno elektrarno Krško. Posebej ponosni smo, da smo bili tudi letos del humanitarne koncertne zgodbe, kjer smo s pomočjo Policijskega orkestra pomagali zbrati finančna sredstva za tiste, s katerimi se je življenje neprijazno poigralo.

Vrsto načrtovanih aktivnosti, tako doma kot v mednarodnem okolju, smo prestavili na čas, ko bo izvedba mogoča.

Pomemben korak naprej v sodelovanju s Policijo smo storili s podpisom letnega načrta sodelovanja. Načrt nam je v veliko pomoč pri medsebojnem sodelovanju in prispeva k uspešnejšemu opravljanju nalog policije, krepitvi varnostne kulture, promociji Policije in omogoča izmenjavo mednarodnih izkušenj.

Epidemija koronavirusa je dodobra pretresla naš vsakdan. Z namenom, da bi obvarovali najšibkejše in kar najhitreje zajezili nadaljnje širjenje virusa, nas je postavila pred številne izzive ter omejitve. Človeška solidarnost in strpnost sta bila v preteklem letu še posebej na preizkušnji. Znašli smo se v težkem in negotovem položaju, ki ves čas preizkuša meje naše nesebičnosti in požrtvovalnosti. V položaju, ko virus spreminja načrte tam, kjer si to najmanj želimo, pri brezskrbnih druženjih s prijatelji in sorodniki ter ob prazničnih družinskih srečanjih. Po drugi strani pa smo v tej situaciji dobili priložnost, da se ustavimo, razmislimo o stvareh, ki so za nas dragocene ter znova ozavestimo tiste vrednote, ki smo jih v hitenju za večnimi obveznostmi izgubili.

Zato, dragi IPA prijatelji, negujte solidarnost, priskočite na pomoč sosedu ali samo pokličite koga, ki je v teh dneh osamljen. Razpršite med soljudi plemenita dejanja, spodbudne misli in prijazne besede.

Ne pozabite, da smo v preteklem letu, situaciji navkljub, doživeli veliko lepega in dobrega. Ohranite te spomine in preostanek leta preživite mirno in v zavetju tistih, ki jih imate najraje.

Prihajajoče leto pa naj bo polno upanja, zanosa in optimizma!

Neuničljiv moto organizacije »SERVO PER AMIKECO – SLUŽITI PRIJATELJSTVU« naj bo še naprej temeljno vodilo pri našem delu.

Vesele božične praznike, vse dobro v letu 2021 in ostanite zdravi!

Jože Senica,

predsednik IPA Slovenije