Vabljeni na preventivno predavanje

Vabljeni na predavanje, na katerem bodo predstavljeni presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka.

Breme raka v Sloveniji se iz leta v leto povečuje. Kljub izjemnemu napredku na področju preventive, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka, v Sloveniji za rakom letno na novo zboli okoli 15.000 ljudi in zaradi raka umre več kot 6.000 Slovencev. Vendar pa nekatere rake znamo in zmoremo uspešno preprečevati ali odkrivati zgodaj. Če raka odkrijemo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje manj obsežno in kakovost življenja boljša. Zato je pomembno, da se tudi v času epidemije covid-19 odzovemo na vabilo presejalnih programov ZORA, DORA in Programa Svit, kjer smo poskrbeli za varno obravnavo.
Ali ste vedeli, da lahko z zdravim življenjskim slogom in zdravimi izbiramo preprečimo skoraj polovico vseh smrti zaradi raka? Ali ste vedeli, da je prav program Zora v veliki meri zaslužen, da se je pojavnost raka na materničnem vratu skoraj prepolovila? Da je večina rakov dojk v programu DORA odkritih v začetni stopnji, ko je zdravljenje bolj uspešno, kakovost življenja bolnic pa večja? Da v Programu Svit 65 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno? Je to dovolj argumentov, da se vključujemo v omenjene programe, ko se počutimo zdrave?
Pomen presejalnih programov in zgodnjega odkrivanja raka vam bodo predstavili:
  • doc. dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku,
  • Kaja Batista, program ZORA,
  • Katja Jarm, vodja Registra in klicnega centra programa DORA in
  • Uroš Rozman, predstavnik Klicnega centra Programa Svit.
Vzamite si nekaj časa in storite nekaj dobrega za svoje zdravje.
Predavanje bo v torek, 30. 11. 2021, med 11. in 12.15 uro.
Srečanje bo potekalo preko spletne platforme Zoom na povezavi: https://zoom.us/j/91541761668?pwd=TlRuNDJkclZaWU5NVFgrRlpUL04vQT09