Na VI. Balkansko – Jadranski IPA konferenci

V času od 12. do 14. novembra 2021 sta IPA Sekcija Severna Makedonija in regija IPA Skopje gostila VI. Balkansko – Jadransko IPA konferenco o migrantski krizi in državah Balkansko – Jadranske regije, ki je potekala v Skopju.

Konference so se udeležile delegacije iz 10 držav, ki so del Balkansko-Jadranske regije, in sicer poleg gostiteljice Severne Makedonije še delegacije iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Romunije in Slovenije. IPA Sekcijo Slovenija je na konferenci zastopal član UO Karl Petelinšek. Kot opazovalke so se konference še udeležile delegacije iz Nemčije, Poljske, Izraela ter iz IPA regij Severne Makedonije in prijateljskih mest.

Prihodu in registraciji v petek zvečer je sledila uradna večerja za predstavitev tujih delegacij in organizatorjev. Program se je nadaljeval v soboto s konferenco. Na konferenci so bili prisotni tudi visoki gostje iz policijske stroke in ministrstva za notranje zadeve ter predstavniki Frontexa. Konferenco sta s pozdravnimi nagovori pričela predsednik IPA Sekcije Severna Makedonija Robetino Acevski in predsednik IPA regije Skopje Igno Stojkov. Sledil je nagovor direktorja Urada za javno varnost Saše Tasevskega in ministra za notranje zadeve Olivera Spasovskega, ki je odprl konferenco ter tako kot vsi govorniki na konferenci izrekel vso podporo in pohvalo za napredek IPA Sekciji Severna Makedonija. Poudaril je pomen in upoštevanje ciljev Mednarodnega policijskega združenja, še zlasti krepitev prijateljskih vezi med policist po vsem svetu, spodbujanje mednarodnega sodelovanja in izboljšanje javne podobe policije. Zelo pomembno je to sodelovanje pri preprečevanju ilegalnih migracij, ki potekajo preko ozemelj držav Balkansko-Jadranske regije. Te poti so še vedno zelo aktivne in aktualne zaradi geostrateške lege, zato jih migranti uporabljajo za tranzit iz držav Bližnjega vzhoda in Afrike za dosego zahodnoevropskih držav. Iz tega razloga so tudi letos v Severni Makedoniji nadaljevali s skupnimi operacijami poostrenega nadzora na južni meji, v katerih so v mešanih patruljah sodelovali tudi policisti iz osmih gostujočih držav, med katerimi so bili tudi slovenski policisti. Osrednjo temo konference je predstavil Igor Manojloski, generalni sekretar IPA regije Skopje.

Preko video povezave je udeležence konference nagovoril Kyriakos Karkalis iz Grčije, podpredsednik Svetovne IPA, ki se ni mogel udeležiti konference. Poudaril je velik pomen takšnih konferenc in pohvalil organizatorje. V nadaljevanju konference sta Demitriou George in Kyriakos Perikleous iz IPA Sekcije Ciper predstavila Mednarodni IPA folklorni festival, ki bo leta 2022 na Cipru. Sledila je predstavitev Vojislava Dragovića, podpredsednika IPA Sekcije Črna gora, ki je predstavil IPA športne igre 2022, ki so načrtovane za mesec maj 2022 v mestu Bar. Ob tem je poudaril, da bodo discipline iste kot so bile planirane za igre leta 2020, ki pa so žal zaradi Covid-19 odpadle ter da se še dogovarjajo in trudijo, da bi tudi cene ostale iste kot so bile prvotno, kajti v času epidemije je prišlo do podražitev gostinskih in namestitvenih storitev. Po zaključku dogovorov pa bodo poslali razpis sledi razpis in na koncu je povabil vse delegacije, da se udeležijo iger.

Ob zaključku konference je IPA Sekcija Severna Makedonija predala zastavo Balkansko-Jadranske konference Aleksandru Grčiću, predsedniku IPA Bosne in Hercegovine, ki bo gostila naslednjo konferenco v letu 2022. Po zaključnem govoru predsednika IPA Sekcije Severna Makedonija je sledila uradna izmenjava daril med delegacijami in gostitelji. Darilo gostitelja je bilo posvečeno 10. obletnici IPA Sekcije Severna Makedonija. V nedeljo je sledila še otvoritev novih prostorov IPA Sekcije Severna Makedonija in IPA regije Skopje. Odlično organizirana konferenca in druženje z IPA prijatelji sta ponovno potrdila slogan naše organizacije »Servo per Amikeco«.

 

 

Karl Petelinšek

UO IPA Sekcija Slovenija