Radioamaterji, vabljeni

Radioamaterji, vabljeni, da se pridružite kolegom

Najprej vam želimo na kratko predstaviti, kaj sploh je radioamaterstvo, saj je to v javnosti dokaj neznano področje. To je enostavno povedano ljubiteljsko, nepoklicno ukvarjanje z radiem oz. radiotehniko. Trenutno se s to aktivnostjo po svetu ukvarja več kot 3 milijonov ljudi vseh ver, ras, starosti, poklicev…. In seveda jih je tudi veliko med različnimi službami policije.

Radioamaterstvo obsega vrsto različnih dejavnosti, kot so od različnega ukvarjanja z radiotehniko do vzpostavljanje radioamaterskih zvez s pomočjo Morsejevih znakov,  govorom, prenosa mirujočih slik ter v novejšem času vse bolj popularnimi različnimi vrstami digitalnih načinov prenosa podatkov.

Pri vzpostavljanju zvez obstajajo določena pravila, kljub temu, da zveza poteka kot običajni pogovor. Pogovorni jezik v mednarodnem prometu je večinoma angleščini, seveda pa govoriš tiste jezike, ki jih znaš. Po vseh kontinentih pa srečamo tudi radioamaterje s slovenskimi koreninami ali tiste, ki tja občasno zahajajo ( dopust, razne ekspedicije ). V pogovoru se tema ne dotika verskih, političnih, seksualnih in raznih ponižujočih tematik.

Da lahko postaneš radioamater moraš opraviti ustrezen izpit, na podlagi le tega pa potem pridobiš radijsko dovoljenje in lahko pričneš s samostojnim delom na radijski postaji. Zveze lahko vzpostavljaš od doma, iz avtomobila, raznih zračnih ter vodnih plovil. Nekateri so aktivni z različnih gorskih vrhov, gradov, naravnih parkov, otokov…. Torej ta hobby lahko združiš z drugimi aktivnostmi kot so pohodništvo, potovanja….

Velik izziv je tudi zbiranje zvez z čimveč različnimi državami sveta, otoki, naravnimi parki, svetilniki…. In za določeno število potrjenih zvez lahko zaprosiš tudi za razne diplome in trofeje.

Radioamaterstvo je organizirana ljubiteljska dejavnost brez pridobitniških pobud . Njen namen je izobraževanje, tehnično raziskovanje, vzpostavljanje radioamaterskih zvez

Med aktivnimi in upokojenimi uslužbenci Policije, MNZ ter drugih služb ( MP, FURS )  v Sloveniji in tudi na Štajerskem je veliko radioamaterjev. V IPA RK Štajerska nas je v skupino vključenih trenutno pet, ki smo že pričeli z aktivnostmi.  Želimo namreč nadaljevati delo skupine radioamaterjev, ki so bili v IPA Slovenija in po različnih klubih  aktivni pred cca 20 leti, vendar pa je potem ta aktivnost prenehala.

 

Sekcije radioklubov v IPA sekcijah delujejo v velikem številu držav po svetu. Med najbolj aktivnimi so člani v ZDA, Nemčiji, Nizozemski, Belgiji, Švici in Avstriji.

Nemška in ameriška sekcija organizirata  tri večja radioamaterska tekmovanja na leto. V teh tekmovanjih, ki je odprto za vse radioamaterje, smo aktivni tudi Slovenski člani IPA, kjer smo v zadnjih 30 letih dosegli več mest med najboljšimi, med drugim tudi prvo in drugo mesto.

Apeliramo na vse službujoče in upokojene člane IPA, ki so, so bili in trenutno niso radioamatersko aktivni ter na tiste, ki imajo željo, da postanejo radioamaterji, da se nam priključijo. Poziv pa velja tudi tistim, ki še niso člani IPA RK Slovenija.

Za več informacij lahko pokličete ali pišete

Milan 041 664 527

s58mu.milan@gmail.com

Servo per amikeco ! in 73 ( radioamaterski pozdrav )