Člani IPA kluba Štajerska so sodelovali pri VERATOUR 2023

V začetku aprila smo se člani IPA kluba Štajerska odzvali na zaprosilo IPA sekcije Severna Makedonija in IPA kluba Skopje. Preko IPA sekcije Slovenije so nas oboji zaprosili za sodelovanje in podporo v projektu VERATOUR 2023, ki poteka drugič in postaja tradicionalen.

Kolesarki projekt strmi k uresničevanju primarnega cilja – povezovanje narodov, ki živijo na Balkanu in obujanju pozabljenih človeških vrednost. Tako sta motorista Rado Lešnik in Mitja Tramšek na praznični, velikonočni ponedeljek, 10. 4. 2023, pozno popoldan pričakala kolesarje in člane odprave VERATOUR 2023 na »Podravski magistrali D2« pred Varaždinom in jih nato varno pospremila skozi Varaždin, Pušćine in Gornji Hraščan, nato pa preko državne meje med Hrvaško in Slovenijo pri Središču ob Dravi na Kajžar, kjer so tisti dan prenočevali.

Pozno zvečer smo celotno odpravo gostili na Turistični kmetiji Puklavec v Zasavcih. Druženja so se udeležili predsednik kluba Miran Šadl, sekretar kluba Petar Habrun, član UO za kulturo in sodelovanje s tujino Tome Petreski ter Rado Lešnik in Mitja Tramšek. Večer je minil v prijetnem vzdušju in glede na izrečene besede vodje odprave Aleksandra Stojkova ter ostalih članov odprave, smo se izkazali kot odlični gostitelji, predvsem pa štejejo pridobljena nova znanstva in prijateljstva.

Naslednji dan, v torek, 11. 4. 2023, sta se odpravi pridružila kolesarja, člana IPA kluba Štajerska, Aleksander Rauš in Boštjan Velički, ki sta nudila podporo makedonskim kolesarjem ter seveda tudi motorista Rado Lešnik in Mitja Tramšek, ki sta skrbela, da je bila celotna odprava opažena v prometu in tako tudi bolj varna na poti.

Prvi kratek del poti je celotno skupino vodil iz Kajžarja mimo Miklavža pri Ormožu na Jeruzalem. Tam na je pričakal lokalni vodnik, član IPA kluba Štajerska, Stanislav Ivanuša. Zbranim je predstavil zgodovino Jeruzalema in okolice, skupaj pa smo si ogledali tudi cerkev Žalostne matere božje. Nato je odprava VERATOUR 2023 nadaljevala pot preko Vinskega vrha, skozi Ormož in Muretincev, mimo Cirkulan, do državne meje med Slovenijo in Hrvaško na Mejah. Na Mejah se jim je pridružil še en kolesar, član IPA kluba Hrvatsko Zagorje.

Ob tem tudi zahvala stanovskim kolegom, ki so poskrbeli, da je bila pot še bolj varna. Nato je celotna skupina nadaljevala pot skozi Donjo Višnjico, Žarovnico in Lepoglavo do Novega Golubovca, kjer so nas pričakali še ostali člani IPA kluba Hrvatsko Zagorje, ter njihov predsednik Stjepan Šalamon. Skupna pot nas je nato vodila do Zaboka, kjer so na Zivtovem trgu priredili krajši sprejem za člane odprave VERATOUR 2023. Skupaj smo se nato premaknili do KTC centra Zabok kjer smo ob okrepčilu strnili vtise o dvodnevnem druženju s člani odprave VERATOUR 2023. Makedonski člani odprave so še enkrat izrazili neizmerno hvaležnost za podporo in vso izkazano pomoč v minulih dveh dneh. Odprava VERATOUR 2023 je nato nadaljevala pot do cilja tistega dne, Veleposlaništva Republike Severne Makedonije v Zagrebu, člani IPA kluba Štajerska pa smo se od Zaboka odpravili proti domu.

Besedilo: Mitja Tramšek
Foto: udeleženci odprave