30 let IPA RK Gorenjska

 Tudi Gorenjci smo dočakali praznovanje svojih prvih 30 let delovanja v mednarodnem policijskem združenju IPA. Ustanovljen je bil namreč, 21. 2. 1992, v Gozdu Martuljku. Žal pa je pandemija koronavirusa v začetku lanskega leta preprečila izvedbo svečane akademije.

V ta namen smo med 14. in 16. aprilom 2023 organizirali tridnevno druženje, na katerega smo povabili najbolj zaslužne člane IPE iz Avstrije in Italije, ki so nam pred več kot 30 leti pomagali pri vstopu v mednarodno policijsko organizacijo IPA. Povabili pa smo še ostale naše dobre prijatelje iz Avstrije in Italije, s katerimi že 30 let zelo dobro sodelujemo. Nismo pa pozabili na  predstavnike držav, katerim smo tudi mi pomagali in jim stali ob strani, ko so se vključevali v svetovno IPA organizacijo. To so predstavniki  s Hrvaške in Srbije. Tako smo pred leti podpisali listino o medsebojnem sodelovanju z IPA regijo Vranje in IPA Istro.

V petek smo jim pripravili sprejem v Hotelu Center v Bohinju, kjer smo jih pozdravili predsednik Jure Lešnjak in ostali člani upravnega odbora regionalnega kluba Gorenjske.

Sobota je bila izletniško obarvana, saj smo si z gosti ogledali nekatere znamenitosti Bohinja. V naselju Stara Fužina smo si ogledali Planšarski muzej, v katerem je na ogled postavljen lesen planšarski stan z notranjo opremo s planine Zajamniki iz leta 1849. Ogledali smo si še edini delujoči mlin na vodni pogon v tem delu Gorenjske, Old Mill House, in se sprehodili ob Bohinjskem jezeru. Po ogledu pa smo se okrepčali v Gostilni “Pr Mihovc Bohinj”.

Vrhunec vseh aktivnosti pa je bila večerna svečana akademija, ki je potekala v restavraciji Hotela Center v Bohinju. Udeležilo se jo okoli 70 gostov, članov in prijateljev. Udeležence svečane akademije so pozdravili predsednik IPA sekcije Slovenije Jože Senica,  župan občine Bohinj Joža Sodja in kot slavnostni govornik predsednik regionalnega kluba Gorenjske, Jure Lešnjak. Za prijetno vzdušje je poskrbel kvintet orkestra slovenske policije in dva harmonikarja KUD Triglav iz Bohinja.

Največ zaslug pri nastajanju IPE v naši novi državi so imeli naši prijatelji iz Avstrije in Italije, s katerimi smo se družili že precej let pred našo osamosvojitvijo, zato so ob naši 30. obletnici prejeli spominsko darilo Ewald Grölitch iz IPA Koroške  (Avstrija),  Augusto Menguzato iz Trbiža (Italija) ter predsednik iniciativnega odbora za ustanovitev regionalnega kluba Gorenjske, Boštjan Sladič in dosedanji trije predsedniki Andrej Žemva, Boris Marčetič in Vinko Otovič. Prvi predsednik IPA RK Gorenjske Andrej Žemva se je zahvalil v imenu vseh prejemnikov spominskih daril ter opisal pot, kako je nastajala slovenska IPA sekcija in obenem regionalni klub Gorenjske.

Posebno priznanje za zelo dobro sodelovanje je prejel naš dolgoletni prijatelj iz Srbije Mika Pantelić, ki je bil eden od ustanoviteljev IPA sekcije Srbije.

Svečana akademija se je nato zaključila s pozdravi in zahvalami gostov ter naših prijateljev iz tujine, in sicer iz IPA regije Vranje, Zgornje Koroške, Koroške, Trbiža in predstavnikov slovenskih regionalnih klubov s Štajerske, Ljubljane in Celja.

Servo per amikeco!

Vinko Otovič