Na 28. Mediteranski konferenci v Beogradu

Predsednik IPA Sekcije Slovenija Jože Senica in predsednik IPA Posavje Sandi Krušnik sta se med 20. 4.  in 23. 4. 2023 udeležila 28. IPA Mediteranske konference v Beogradu.

Konferenco z naslovom »Migrantska kriza v Evropi in Svetu – izzivi in rešitve« je gostila IPA Srbije, v sodelovanju z MNZ Republike Srbije. Konference so se udeležile delegacije iz Cipra, Grčije, Malte, Izraela, Italije, Francije, Španije, Monaka, Portugalske, Švice, Avstrije, Hrvaške, Črne gore, Bolgarije, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Romunije in Slovenije. Na konferenci so bili prisotni tudi predstavniki Združenih narodov in visoki predstavnik ZN za begunce.

Konferenca je potekala v »Palači Srbije«. S pozdravnimi nagovori so jo otvorili pomočnik generalnega direktorja policije Dragan Vasiljević, predsednik IPA Srbije Nebojša Pantelić in podpredsednik IPA International Kyriakos Karkalis. V nadaljevanju so udeleženci konference razpravljali o problematiki nedovoljenih migracij in izboljšanju mednarodnega policijskega sodelovanja in o vsebinah, ki bodo obravnavane na naslednjem Svetovnem kongresu v Atenah. Ob zaključku je bila odločitev, da bo naslednjo Mediteransko konferenco 2024 gostila IPA Hrvaška, v letu 2025 pa IPA Grčije. Konferenci je sledila uradna večerja, naslednji dan je bil organiziran turistični ogled Beograda z okolico.

Konferenca in tridnevno druženje je potekalo v zelo sproščenem in prijateljskem vzdušju, IPA Srbije pa se je ponovno pokazala kot odličen gostitelj.