Sestanek skupine IPA Alpe Adria v Nassfeldu, Avstrija

Mokrine (avstrijsko Nassfeld in italijansko Passo di Pramollo) so mesto in največje smučišče na avstrijskem Koroškem ob meji z Italijo. Je priljubljena športna destinacija za zimske in poletne športe. Območje ponuja več kot 1000 km pohodniških poti, 950 km označenih kolesarskih in gorsko kolesarskih poti in preko 100 km smučarskih prog.

Po sklepu upravnega odbora IPA kluba Ljubljana sem se dne 1. 7. 2023 udeležil sestanka skupine IPA Alpe Adria, katerega gostitelj je bil IPA klub zgornja Koroška iz Avstrije. Sestanek so organizirali v hotelu Gartnerkofel v že omenjenem Nassfeldu. Sestanka se je udeležilo 7 IPA klubov iz Italije, 5 klubov iz Avstrije in seveda IPA klub Ljubljana. Predstavniki IPA kuba Gorenjska in IPA kluba Koper in IPA kluba Istra iz Hrvaške so se za neudeležbo opravičili.

Udeležence sestanka je najprej pozdravil predsednik kluba gostitelja Ewald Grollitsch z željo, da bi delo skupine IPA Alpe Adria po pandemiji steklo bolj aktivno. Prisotne je tudi seznanil, da imajo v tem hotelu nastanjenih tudi okoli 70 članov mednarodnega policijskega združenja IPA iz šestih držav, ki so se udeležili njihovega »Tedna pohodništva« in so se nam po sestanku tudi pridružili pri kosilu.

Po tem je besedo je prevzel dr. Wolfgang Gabbrutsch, predsednik IPA kluba Koroška, kateri je napovedal, da bo IPA sekcija Avstrija v zadnjem tednu julija 2024 organizirala seminar za mlade policiste do 40 let starosti. Iz vsake države bi se seminarja lahko udeležila največ dva policista. Razpis bodo posredovali pravočasno. Predlagal je tudi, da bi se v okviru skupine IPA Alpe Adria organiziral seminar na temo pomlajevanja članstva v mednarodnem policijskem združenju IPA, o podrobnostih pa bi se pogovorili na eni od naslednjih sej.

Nato smo člani skupine IPA Alpe Adria predstavili aktivnosti klubov iz katerih prihajamo. Tako sem predstavil letos že organizirano gledališko predstavo, pustni ples in teniški turnir. Poseben poudarek sem dal organizaciji naše 30. obletnice ustanovitve kluba, katere so se nekateri med prisotnimi tudi udeležili.

Predstavnik IPA kluba Trst Domenico Giannieri je prisotne seznanil, da ponovno poskušajo organizirati križarjenje po Jadranu oz. Sredozemlju, kar so že imeli v načrtu in je zaradi pandemije odpadlo.

Naslednji sestanek IPA Alpe Adria bo v mesecu novembru potekal v organizaciji IPA kluba Trst.

SERVO PER AMIKECO!

Franc Debeljak
sekretar IPA kluba Ljubljana