29. konferenca mediteranskih IPA sekcij

V času med 25. in 27. 5. 2024 je v organizaciji IPA sekcije Hrvaške potekala 29. IPA mediteranska konferenca, ki je bila organizirana v Malinski na otoku Krk. Organizator je za države udeleženke pripravil zanimivo vsebino na temo odvisnosti, kjer je bil poudarek na sodobnih oblikah odvisnosti to pa sta odvisnost od interneta in iger na srečo. V imenu IPA Sekcije Slovenije sem se konference udeležil Peter Županc, predsednik IPA klub Dolenjska.

Udeleženci konference smo se v hotelu Malin zbrali v soboto, kjer nas je na večernem druženju oziroma sprejemu pozdravil predsednik IPA sekcije hrvaške Miljenko Vidak. Skupno število gostujočih sekcij je bilo 12. V soboto v dopoldanskem času se je pričela konferenca, na kateri so posamezne vsebine glede odvisnosti in programov posameznih organizacij za preprečevanje oziroma rehabilitacijo odvisnikov, predstavili posamezni nosilci vsebin.

Pomožnik ravnatelja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Željko Petković nam je predstavil podatke o odvisnosti glede igre na srečo in stavnic, kjer izstopajo športne stave. V letih od 2018 do 2022 se je število patoloških odvisnikov skoraj podvojilo. V letu 2022 je številka hospitaliziranih v hrvaških bolnišnicah znašala 60, preko 2400 ljudi pa je v letu 2022 iskalo zdravniško pomoč. Prevladujejo osebe v starosti med 25 in 34 let.

Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije je predstavil ukrepe in projekte različnih ustanov in zavodov v republiki Hrvaški za preprečevanje odvisnosti, osredotočil pa se je na tri temeljne oblike odvisnosti in sicer:

– Odvisnost od legalnih substanc (tobačni izdelki, alkohol)

– Odvisnost od prepovedanih drog

– Odvisnost vezana na igranje iger na srečo (kockanje, stavnice, različne oblike loterijskih iger), prekomerno uporabo računalniških iger, interneta in ostalih družbenih omrežij.

Silvija Handanović je predstavila podatke o odvisnosti mladih od interneta. Predstavili so nam statistične podatke učencev, iz katerih je razvidno, da 63 % mladih vsakodnevno v času od ponedeljka do petka igra računalniške igrice, 69 % jih igra igrice med vikendom, povprečno pa vsak dan temu namenijo 30 minut.

Po končani konferenci je predsednik IPA Sekcije Hrvaške predstavnikom držav udeleženk izročil spominsko plaketo in kravato s kravatno iglo IPA sekcije Hrvaške. Sledil je družabni program in sicer vožnja z ladjico do Vrbnika, kjer je bila v vinski kleti Ivana Katunarja organizirana degustacija vin. Sledila je večerja, kjer smo se predstavniki držav udeleženk zahvalili organizatorju za izvedbo konference ter izročili simbolna darila. V ponedeljek po zajtrku pa smo se odpravili domov.

Servo per amikeco!

Peter Župan
IPA klub Dolenjska