XVIII. KONFERENCA IPA SEKCIJ SREDNJE IN VZHODNE EVROPE V BUKAREŠTI V ROMUNIJI MED 18. IN 21. MAJEM 2017 – POROČILO

V času od 18. do 21. maja 2017 je v organizaciji IPA Sekcije Romunije v Bukarešti, potekala XVIII. konferenca IPA sekcij srednje in vzhodne Evrope. Konference so se poleg naše sekcije in gostitelja udeležili predstavniki IPA sekcij Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Švice, Finske, Nemčije, Grčije, Latvije, Litve, Moldavije, Slovaške in generalni sekretar mednarodne organizacije v imenu IEB-ja.

Po programu konference je bil 18. maj predviden prihod, 19. maja otvoritev, konferenca in ogled policijske akademije Alexandru Ioan Cuza, ter ogled Parlamenta Romunije, 22. maja izlet, zaključek z gala večerjo in 21. maja odhod.

Otvoritev konference se je pričela igranjem himne Romunije in IPA himne. Prvi govornik otvoritve konference in hkrati povezovalec je bil predsednik IPA sekcije Romunije in načelnik policijske akademije, prof. Ph.D. Voicu Costica. Po pozdravnem nagovoru nas je pozdravil podpredsednik IPA mednarodne sekcije Alexey Gankin.

Sledila je prva vsebina konference in sicer predstavitev šolskih programov v akademiji “Alexandru Ioan Cuza”, ki jo je izvedel načelnik akademije, Voicu Costica. Navedena akademija izobražuje kadre za potrebe policije, mejne policije, žandarmerijo, gasilce, pravno administrativne kadre in kadre za delo na varovanju podatkov. V akademiji slušatelji pridobijo srednjo in visoko strokovno izobrazbo.

Sledila je predstavitev organizacije policije v Romuniji. Predstavitev je izvedel pomočnik načelnika policijske akademije. Romunija je teritorialno razdeljena na 41 regij in prav tako ima policija toliko policijskih uprav. Na lokalnem nivoju delujejo v obliki policijskih postaj. Na državnem nivoju je podobno kot pri nas. V okviru generalne policijske uprave so uprave za javni red in mir, uprava kriminalistične policije, uprava za boj proti organiziranemu kriminalu, uprava operativno podporo in uprava za logistiko. Romunija ima okoli dvajset milijonov prebivalcev, 3181 urbanih in gosto naseljenih področij. Na tem območju deluje 38.954 policistov, Bukarešta pa ima status samostojnega sektorja v katerem deluje 5.898 policistov.

Predstavitvi policije je sledila predstavitev mejne policije, ki je v okviru ministrstva za notranje zadeve samostojna notranja organizacijska enota (NOE MNZ). Teritorialno gledano ima Romunija eno najdaljših mej članic EU, skupno kar 3149,7 kilometrov. Mejna policija na državnem nivoju ima generalno upravo v okviru katere so uprava za varovanje meje in mejno kontrolo, uprava za preprečevanje ilegalnih migracij in čezmejnega kriminala, uprava za podporo. Pod generalno upravo so organizacijsko vezane še štiri policijske akademije za izobraževanje mejnih policistov.

Sledil je odmor.

Naslednja delovna vsebina je bila namenjena boju proti korupciji. Policijska pod komisarka Mariana Mirea je najprej predstavila nacionalno strategijo boja proti korupciji. Nadaljevala je s predstavitvijo organograma generalnega direktorata za boj proti korupciji, oblikami dela enot za boj proti korupciji znotraj policije, delu direktorata za osveščanje prebivalcev o boju proti korupciji, uvedbi anonimnega telefona za prijavo koruptivnih dejanj, itd. Za izredno uspešno je poudarila osveščanje mlajše populacije o koruptivnih dejanjih in posledicah tovrstnih dejanj. V boju proti korupciji in ilegalni trgovini na meji so v lanskem letu na petih mejnih prehodih odkrili pet večjih kriminalnih dejanj (ilegalni prehodi, tihotapljenje tehnike, cigaret, mamil). Ocenjujejo, da je samo odkritje tihotapljenja cigaret v Srbijo ocenjeno na 3,3 milionov evrov.

Sledila je predstavitev IPA Madžarske. Predstavnik IPA Madžarske Gabriel Gabor je prisotnim razdelil ključek na katerem je filmsko obvestilo in vabilo k udeležbi na naslednji konferenci IPA sekcij srednje in vzhodne Evrope, ki bo potekala v mestu Rackeve v bližini Budimpešte od 24.5. do 27.5.2018. Vsebina konference bo zaščita živali in naravnih bogastev v nacionalnih parkih.

Predstavnik IPA Švice Andrea Wehrmuller, je napovedal organizacijo konference IPA sekcij srednje in vzhodne Evrope v letu 2020. Za leto 2019 bo potrebno še poiskati organizatorja.

Sledilo je skupinsko slikanje in ogled policijske akademije. Po ogledu akademije smo odšli v jedilnico akademije na kosilu.

Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali na ogled zgradbe Parlamenta. Po opravljeni vstopni proceduri nam je vodička temeljito in nadzorno predstavila zgodovino, znamenitosti in kulturo Romunije.

Po ogledu Parlamenta je sledila še vožnja in predstavitev znamenitosti mesta Bukarešta.

Po prihodu v hotel in kratkem odmoru je sledila skupna večerja.

Drugi dan smo se po zajtrku zbrali in z avtobusom odpeljali v Transilvanijo na ogled gradu Bran, znanega tudi kot grad Drakule. Ogled znamenitosti Romunije smo nadaljevali z ogledom znanega gradu “Peles”. V njem se hrani bogata zbirka različnih slik, pohištva, orožja, itd.

Po ogledu obeh gradu je sledilo kosilo v enem izmed hotelov mesta Sinaia city. V bližini mesta je veliko smučarsko središče. Po kosilu smo se zaradi velike oddaljenosti odpravili proti Bukarešti.

Po prihodu v hotel, smo imeli nekaj časa za pripravo na slavnostno večerjo. Ob predvidenem začetku je predsednik IPA sekcije Romunije imel kratek nagovor, sledil je bogat kulturni program in slavnostna večerja. Po večerji pa izmenjava daril.

Po izmenjavi daril, se je nadaljevalo družabno srečanje z nastopom DJ-a.

Mihael Burilov