XIX. NACIONALNI KONGRES IPA AVSTRIJE

Od 20. do 23. maja 2017 je IPA Avstrija organizirala XIX. Nacionalni kongres, ki je potekal v Pörtschachu ob Vrbskem jezeru. Poleg 80 njihovih delegatov smo bili prisotni tudi gosti, predstavniki tujih držav, in sicer s Poljske, Romunije, Rusije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Srbije, Madžarske, Italije, Cipra in Slovenije. Prisotna je bila tudi mednarodna predsednica profesionalne komisije May-Britt Rinaldo s Švedske in  mednarodni blagajnik Romain MINY iz Luxembourga. Slovensko stran sva na podlagi sklepa UO IPA sekcije Slovenije zastopala Istvan Lipnik in Vinko Otovič.

Sprejel naju je predsednik IPA Koroške Wolfgang Gabrutsch in ostali člani UO IPA sekcije Avstrije, organizatorji so nama razdelili propagandni material in program prireditev. Po sprejemu sva se nastanila. Takoj po namestitvi smo se z avtobusi (skupaj nas je bilo okoli 310) odpeljali na razgledno točko Pyramidenkogel, kjer je z višine 905 metrov edinstven razgled na koroško pokrajino in predvsem na vsa njihova jezera.

Naslednji dan, v petek, 21. maja, je v kongresnem centru Wörtersee potekala otvoritev kongresa.

Na tej proslavi so se zbrali vsi najpomembnejši gostje, predvsem s Koroške regije. Čeprav je bila svečanost uradna, so bili govori posameznih predstavnikov IPE sproščeni. Vmes je policijski pevski zbor s Koroške zapel nekaj skladb,  zaključni govor pa je imel predsednik sekcije, ki je podelil tudi priznanja častnim članom IPA sekcije Avstrije. Letos je ta čast pripadla dvema zaslužnima članoma, Herbertu Stammerju, dolgoletnemu podpredsedniku in Otto Köningu, generalnemu sekretarju  IPA sekcije Avstrije. Tako ima Avstrija, ki ima v svojih vrstah blizu 30000 članov,  sedaj 19 častnih članov. Častni člani in častni predsedniki so vedno tudi gostje na njihovih nacionalnih kongresih, brez glasovalne pravice. S tem tudi  pokažejo spoštljiv odnos do tistih funkcionarjev IPE, ki so v preteklosti naredili nekaj za njihovo sekcijo.

Po kosilu smo imeli prosto popoldne, ki je bilo namenjeno za rekreativne aktivnosti.

Delegati so po kosilu nadaljevali z delom. Njihov XIX. Nacionalni kongres se je zaključil že v slabih dveh urah,čeprav je bil volilni. Sprejeli pa  so tudi nov Statut. Na njem je bilo soglasno izvoljeno novo vodstvo. Za novega predsednika sekcije je bil izvoljen Martin Hoffmann,  za generalnega sekretarja je bil izvoljen Robert Neumann.

Zvečer smo imeli v isti dvorani svečano večerjo, kjer nas je nagovoril nov predsednik IPA sekcije Avstrije Martin Hoffmann. Zahvalil se je tujim sekcijam, ki so se udeležile njihovega kongresa. Tudi midva sva jim čestitala za uspešno opravljeno delo. Poslovilni govor pa je imel tudi dosedanji predsednik Reinhard Moser. Da so bili delegati zadovoljni z njegovim vodenjem avstrijske IPE, dokazuje tudi to, da je dosedanji predsednik Reinhard Moser postal častni predsednik IPE Avstrije. Na koncu so podarili humanitarni organizaciji ček v vrednosti 6.000 €. Več pogovorov sva imela tudi s predsednikom IPA Poljske, Italije in Nemčije ter podpredsednico IPA sekcije Rusije.

V soboto, 22. maja 2017, smo se z turistično ladjo odpeljali po Vrbskem jezeru, kjer smo lahko opazovali čudovito pokrajino.

Vinko Otovič