Slovenijo obiskali avstralski gosti


Oktobra sta Slovenijo obiskala član avstralske IPE Ian Hicks s soprogo. Za goste je poskrbel Viktor Zupančič, dolgoletni član IPA Slovenije (IPA klub Ljubljana), ki je zaposlen na Operativno-komunikacijskem centru GPU.

Gosta sta v Ljubljano priletela z Dubrovnika, kjer je potekal svetovni IPA kongres. Še dobro, da je Slovenija majhna, da lahko v kratkem času obiščemo več zanimivosti! Avstralska gosta je čakal program, poln aktivnosti, za katere sta poskrbela Viktor in njegova žena Nina, prava IPA prijateljica J Že dan po prihodu sta gosta obiskala čudovito Gorenjsko. »Najprej smo se ustavili pri cerkvi na Brezjah, potem pa smo obiskali Šobčev bajer. Nato smo odšli na Bled, kjer smo se fotografirali pri srčku in si privoščili znamenito kremšnito s pogledom na grad. Zapeljali smo se tudi do Bohinjskega jezera in Kranjske gore, vse do jezera Jasna. Za zaključek izleta pa še slap Peričnik v Mojstrani.«

Obiskali so tudi Primorsko. Najprej so se ustavili na gradu Socerb in uživali v pogledih na morje. »V Izoli smo se sprehodili ob Simonovem zalivu, obiskali smo tudi Strunjan nad Mesečevim zalivom in si spočili oči na modrini morja. Zapeljali smo se še mimo Pirana, Portoroža in Lucije ter nato nazaj v Ljubljano. Dan sta zaključila z obiskom solne sobe (solna terapija) v Ljubljani, kar je bila njuna prva izkušnja,« je povedal Viktor.

Obisk avstralskih kolegov je bil kratek, a kljub temu sta obiskala skorajda celotno državo. Brez obiska Postojnske jame seveda ni šlo. Na Štajerskem sta ju v imenu IPA Slovenije sprejela Karl Petelinšek in Anita Kovačič Čelofiga. Tradicionalno so se ustavili na Trojanah in poskusila naš največji krof. Karl je družbo sprejel kar doma in gostom razkazal tudi svoje  posestvo z razgledom, domače živali in veliko zbirko medalj s športnih prireditev. Anita je IPA prijatelje pričakala v Mariboru, kjer so si gostje izmenjali darila, potem pa obiskali še eno največjih vinskih kleti v Evropi, ki se nahaja kar v samem centru mesta. Kot je to v navadi na Štajerskem, brez degustacije ni šlo. Na poti do Ljubljane pa še obvezen postanek pri pivski fontani v Žalcu – ob degustaciji piva se je prilegla kranjska klobasa.

Gostom so se med obiskom Slovenije pridružili tudi Viktorjevi prijatelji in sorodniki. Zadnji dan pa so namenili obisku Ljubljane. Najprej so se fotografirali s slovenskim policistom v uniformi pred stavbo Ministrstva za notranje zadeve, za tem se sprehodili do Tromostovja, tržnice, Zmajskega mostu, po stari Ljubljani, opravili nakup spominkov in zaključili s kavico na Nebotičniku s pogledom na Ljubljanski grad, kjer ju je Viktor obdaril z nekaj slovenskimi izdelki, oziroma spominki. Popoldne pa so se morali že posloviti, a z obljubo, da se zagotovo še srečajo. Sreča in zadovoljstvo sta bila namreč obojestranska.