RAB TRAIL 2022

Prvi vikend v oktobru smo člani kolesarsko tekaške sekcije izkoristili za tekaško pohodniško druženje na otoku Rabu, z dodanim izletom na otoka Sveti Grgur in Goli Otok.

Prvi potovalni dan je bil bolj deževno obarvan, vendar vreme še dovolj stabilno, da smo med potjo v vasi Sveti Juraj, nenačrtovano, z glasnim navijanjem pospremili tudi našega kolesarja Mateja Mohoriča, ki je poganjal pedala na kolesarski dirki po Hrvaški. Tega dne je v Crikvenici zaključil na 3. mestu, v skupni razvrstitvi pa se je zavihtel na najvišjo stopničko. Bravo Matej. Močan dež pa nam ni prizanesel v Loparju, ko smo se peš vračali iz turističnega naselja San Marino, kjer smo prevzeli štartne številke, do apartmaja, kjer smo ostali tri dni. Na dan tekme nam je bilo vreme naklonjeno. Miha in Matjaž sta se odločila, da traso pretečeta, trojica ostalih pa smo se odločili za pohodniško avanturo.

Matjaž si je na najdaljši 23 kilometrski “Challanger” trasi pritekel srebrno medaljo v absolutni kategoriji, Miha pa je suvereno opravil s krajšo 13 kilometrsko “Active” traso. Na to smo se skupaj podali tudi pohodniki, s startom in ciljem na prekrasni Rajski plaži. S soncem obsijan dan je pripomogel k res lepemu doživetju na otoku. Trasa nam je ponujala kamnito pokrajino, gozdne predele in peščene plaže, celo prečenje morja do kolen in čez. Doživeli smo res čudovito avanturistično izkušnjo s prelepimi razgledi.

Naslednji dan smo se priključili izletnikom na turistični ladji, ki nas je popeljala najprej na Sveti Grgur, otok z bujnim rastlinjem in ostanki ženskega zapora iz obdobja komunizma, pot pa med otoki in strmimi stenami nadaljevali do zloglasnega Golega otoka, otoka političnih zapornikov, ki velja za eno najtemnejših poglavij v zgodovini nekdanje Jugoslavije. Otok smo obhodili in ugotovili, da se je čas tu zares ustavil. Pogled na uničene stavbe, razbite šipe, kovinske okvirje, cevi, steklo, ki leži naokrog, je res žalosten. Oba otoka pa zagotovo skrivata še veliko žalostnih in neizrečenih zgodb. Kljub žalostnim pogledom na ostanke preteklosti, pa smo dan zaključili dobro razpoloženi. Po obilni večerji še večerno kopanje in kramljanje na manjši plaži z opazovanjem sončnega zahoda, ki nas je navdal z občutkom kako lepo in dragoceno je življenje. Naslednji dan še ena krajša peš krožna tura z lepimi razgledi, jutranja ohladitev v morju, po zajtrku pa na pot proti domu. Lepo je bilo.

LP Urša