Motoristično popotovanje po Bosni in obisk krajev velikih partizanskih bitk

V začetku oktobra nas je nekaj motoristov iz IPA kluba Ljubljana krnilo z motorji v Bosno. Naš namen je bil, da poleg vsega drugega, kar je za Bosno tako značilnega, obiščemo tudi kraje velikih bitk.

Tako smo že na poti v Sarajevo, kjer smo tudi prenočevali, obiskali Prijedor in »Spominski park Kozaro«, ki pa je deloval kar precej zapuščen. Edino kar je še aktualno je plačilo cestnine za obisk tega zgodovinskega kraja.

 

Naslednji dan smo iz Sarajeva krenili proti Jablanici in si ogledali muzej »Bitka za ranjence na Neretvi«. Seveda smo obiskali tudi okoliške kraje, Ramsko jezero in mesto Prozor (se še spomnite besed partizanskega poveljnika: »Prozor nočas mora pasti« ). Ob povratku smo se zaustavili še na Igmanu, kjer smo si lahko ogledali, kar je še ostalo od smučarskih skakalnic in okoliških objektov, ki so bile pripravljene za zimske olimpijske igre v Sarajevu 1984 leta.

Tretji dan smo obiskali jugovzhodni del Bosne in si ogledali Goražde in Fočo ter se v Tjentištu zaustavili ob spomeniku bitke na Sutjeski. Na naše presenečenje je bil ta del še najbolj obiskal in urejen. Sledil je še povratek v Sarajevo in ogled samega mesta Sarajeva in »Avazovega stolpa«, z 35 nadstropji in razgledno ploščadjo na vrhu. Večerni pogled je res lep.

 

 

Ko smo se zadnji dan vračali domov, smo se peljali še skozi Jajce in s kratkim postankom zaključili naš »partizansko obarvani« izlet po Bosni in Herecegovini.